image

Kαλώς ήρθατε
στην ιστοσελίδα του συλλόγου 
Εκδηλώσεις

Παρουσίαση του βιβλίου του Ν. Καζατζόπουλου

Παρουσιάστηκε χθες 6/33/2018 στο Χατζηγιάννειο η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Καζατζόπουλου "ΝΙΛΟΥΦΕΡ" Την εκδήλωση προλόγισε ο αντιδήμαρχος  Πολιτσμού του Δήμου Λαρισαίων . Π. Σάπκας. το βιβλίο παρουσίασε η δημοσιογράφος και πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Θεοδώρου Δέσποινα. Μίλησε η συγγραφέας κ. Χρ. Πολέζε, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν οι ηθοποιοί του Θεσσαλικού θεάτρου Αλίκη Τσάκου και Χρήστος Κορδελάς.

Παρουσίαση βιβλίου

Παρουσίαση του βιβλίου Το «Νιλουφέρ» στο ΟΥΗΛ


Το ιστορικό μυθιστόρημα Το «Νιλουφέρ» του Νίκου Καζατζόπουλου θα παρουσιαστεί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών ν. Λάρισας, την Τρίτη 6 Μαρτίου στις 19:00 στο θέατρο ΟΥΗΛ, υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.
Για το βιβλίο θα μιλήσει η κ. Χριστίνα Πολέζε συγγραφέας μεταφράστρια. Κείμενα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί του Θεσσαλικού Θεάτρου Αλίκη Τσάκου και Χρήστος Κορδελάς. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Δέσποινα Θεοδώρου. Την εκδήλωση θα κλείσει το χορευτικό του Συλλόγου Μικρασιατών.
Περίληψη του βιβλίου
Το «Νιλουφέρ» ήταν το ατμόπλοιο που μετέφερε τους κατοίκους από τα παράλια της Προποντίδας και της Βιθυνίας -Κίος, Τρίγλια, Ελιγμοί, Μουδανιά- και το μόχθο τους -λάδι, σταφύλια, σύκα, μεταξωτά- στην αρχόντισσα Πόλη.
Ήταν, όμως και το καΐκι που έμελλε να σεργιανίσει τα ξεριζωμένα σώματά τους στις νέες -αφιλόξενες γι' αυτούς- πατρίδες μετά την Καταστροφή• τις ψυχές τους τις είχαν θυμίαμα και καντήλι που σιγόκαιγε φωτίζοντας τα άγια χώματα των χαμένων πατρίδων.
Είναι το πλοίο που εκτίθεται μισοβουλιαγμένο και τσακισμένο σ' έναν όρμο του Κορινθιακού Κόλπου, για να πιστοποιεί και ν' αποτελεί το αποδεικτικό στοιχείο της εξιστόρησης μιας συγκλονιστικής διαδρομής 100 και πλέον χρόνων των πρωταγωνιστών και των απογόνων τους, που με ανυπέρβλητες δυσκολίες, αλλά με χαμόγελο και ρυθμό σμυρναίικο, ύφαιναν μια νέα ζωή.
Aδέλφια, που χάθηκαν, ξανασμίγουν μες στη θύελλα του Εμφυλίου Πολέμου, αξέχαστοι έρωτες ολοκληρώνονται στην Πόλη των Σεπτεμβριανών, σκονισμένες από τη λήθη ψυχές αναζητούνται μετά από πολλά χρόνια στις παλιές, αλησμόνητες πατρίδες....

Βιογραφικό του συγγραφέα
Ο Νίκος Καζατζόπουλος γεννήθηκε το 1952 στην Ιτέα Φωκίδας, μικρασιάτης τρίτης γενιάς με αναφορές στη Σμύρνη και τους Ελιγμούς της Βιθυνίας.
Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σήμερα είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός, τελειώνοντας την καριέρα του σαν Διευθυντής του Λυκείου Ιτέας, διδάσκοντας για 33 χρόνια σε Γυμνάσια - Λύκεια της Αθήνας και της Φωκίδας. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: Ανάλυση Α΄ και Ανάλυση Β΄ για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Ανασύστησε το Σύλλογο Μικρασιατών στην Ιτέα το 2008 και ήταν πρόεδρός του για επτά συνεχή χρόνια με ενεργή δράση.
Ζει μόνιμα στην Ιτέα, είναι παντρεμένος με την Νάντια Καζατζοπούλου και έχει δύο παιδιά τον Βασίλη και την Αργυρώ .
Το 2016 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ιωλκός το μυθιστόρημα του Το «Νιλουφέρ» για το οποίο έγιναν παρουσιάσεις στην Αθήνα, Παλαιό Φάληρο, Νέα Κίο, Ιτέα, Δελφούς.

 

 

Κοπή Πίτας 2018

Την Κυριακη 25/2/2018 ο Σύλλογός μας θα κόψει τη πίτα του στο Επιελητήριο Λάρισας (Παπακυριαζή 44), στις 11:00. Στη ίδια εκδήλωση θα βραβευτούν μαθητές που είναι παιδιά ή εγγόνια μελών του Συλλόγου, που πέρασαν σε ανώτερα και ανώτατα εκπ. ιδρύματα το έτος 2017/2018. Πληροφ. στα τηλ. 6973021741 και 6936778740

Αποστολή στη Σμύρνη

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη Λαρισαϊκής αντιπροσωπείας στην Ιωνική Γη, με επικεφαλής τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη και με τη συμμετοχή μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών ν. Λάρισας. Η αποστολή ταξίδεψε στα παράλια της Μικράς Ασίας, μετά από πρόσκληση που τους απεύθυνε ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος.
Το πρωί του Σαββάτου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Χαραλάμπους, τα μέλη της αποστολής παρακολούθησαν με εκατοντάδες άλλους πιστούς και τη γενική πρόξενο της Ελλάδος στη Σμύρνη Αργυρώ Παπούλια την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον φερώνυμο Ιερό Ναό του Τσεσμέ (Κρήνη).
Πλήθος πιστών από τη Σμύρνη, τη Χίο και τη Λάρισα παρευρέθηκαν στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Το «Πιστεύω» ανέγνωσε η γενική πρόξενος της Ελλάδος στη Σμύρνη Αργυρώ Παπούλια και το «Πάτερ ημών...» ο δήμαρχος Λάρισας Απόστολος Καλογιάννης.
Στη συνέχεια ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης, ο οποίος συνοδεύονταν από τη σύζυγό του και η Γενική Πρόξενος Σμύρνης κ. Αργυρώ Παπούλια συναντήθηκαν το Δήμαρχο Τσεσμέ κ. Muhittin Dalgıç. Το βράδυ της γιορτής του Αγίου Χαραλάμπους, ολοκληρώθηκε με εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών ν. Λάρισας με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς.
Στην Συνάντηση φιλίας, η χορωδία τραγούδησε αγαπημένα τραγούδια στον τόπο που δημιουργήθηκαν ενώ το χορευτικό του συλλόγου ακολούθησε με χορούς από τα μικρασιατικά παράλια, προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση στα μέλη της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης.
Σκοπός της εκδήλωσης αυτής ήταν να μεταφερθεί σε όλους το μήνυμα ειρηνικής συνεργασίας και συνύπαρξης των δυο λαών, ενώ η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών ν. Λάρισας κ. Δεσ. Θεοδώρου ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Σμύρνης για την πρόσκληση και την Γενική Πρόξενο και την ζεστή φιλοξενία.
Την επόμενη ημέρα κατόπιν πρόσκλησης του Μητροπολίτη Σμύρνης τα μέλη της αποστολής παρακολούθησαν την Θεία λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Φωτεινής Σμύρνης και μετά από μια μικρή εκδήλωση που διοργάνωσε ο μητροπολίτης κ. Βαρθολομαίος για τα μέλη της αποστολής, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών ν. Λάρισας αναχώρησαν για την Λάρισα.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Καλογιάννης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση στο Γενικό Προξενείο της Σμύρνης με την πρόξενο κ. Παπούλια.

Ετήσιος Χορός 2018

Έγινε εχθές 14/01/2018 ο ετήσιος χορός του συλλόγου μας στο κτήμα "Βερσαλλιες" και σε μια κατάμεστη αίθουσα,με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Ετήσιος χορός

Από τον χορό του Συλλόγου μας 14/1/2018
ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο Σύλλογός μας θα πραγματοποιήσει τον ετήσιο χοορό του τη Κυριακή 14/1/2018 και ώρα 13:00 στο κέντρο Βερσαλλίες (στο δρόμο προς Αμπελώνα). Τιμή 15 Ευρώ το άτομο. Ζωντανή Ορχήστρα

31/01/17. Κοπή πίτας.

31/01/17. Την πρωτοχρονιάτικη πίτα παρουσία μελών έκοψε ο Σύλλογός μας με την συμμετοχή πολλών φίλων.

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ. - 9 μ.μ.

Εμφάνιση του χορευτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Λάρισας

 

 

 

O Πολιτιστικός σύλλογος Μικρασιατών ν. Λάρισας σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων διοργανώνει την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 στο χώρο του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, Χριστουγεννιάτικη συνάντηση Χορωδιών.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Χριστουγεννιάτικη συνάντηση χορωδιών στο ΔΩΛ

O Πολιτιστικός σύλλογος Μικρασιατών ν. Λάρισας σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων διοργανώνει την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 στο χώρο του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, Χριστουγεννιάτικη συνάντηση Χορωδιών.

Στην εκδήλωση θα ακουστούν βυζαντινοί ύμνοι, κάλαντα και τραγούδια.

Συμμετέχουν η χορωδία του Πολιτιστικού συλλόγου Μικρασιατών ν. Λάρισας, ο Βυζαντινός Χορός «Αι Άδουσαι» από την πόλη του Βόλου, η παραδοσιακή χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Αταλάντης και η χορωδία του ΟΠΑΠ Δήμου Κιλελέρ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης η διδάκτωρ Βυζαντινής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ. Σέβη Μαζέρα, θα μιλήσει με θέμα «Η μελική ένδυση του υμνογραφικού λόγου της εορτής των Χριστουγέννων.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κO Πολιτιστικός σύλλογος Μικρασιατών ν. Λάρισας σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων διοργανώνει την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 στο χώρο του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, Χριστουγεννιάτικη συνάντηση ΧορωδιΣτην εκδήλωση θα ακουστούν βυζαντινοί ύμνοι, κάλαντα και τραγούδια.

Συμμετέχουν η χορωδία του Πολιτιστικού συλλόγου Μικρασιατών ν. Λάρισας, ο Βυζαντινός Χορός «Αι Άδουσαι» από την πόλη του Βόλου, η παραδοσιακή χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Αταλάντης και η χορωδία του ΟΠΑΠ Δήμου Κιλελέρ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης η διδάκτωρ Βυζαντινής Μουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ. Σέβη Μαζέρα, θα μιλήσει με θέμα «Η μελική ένδυση του υμνογραφικού λόγου της εορτής των Χριστουγέννων.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

 

 

 

 

Κηποθέατρο στις 5/6/16.

Πραγματοποιήθηκε η εμφάνιση του χορευτικού μας στο Κηποθέατρο.

 

 

 

 

Τρίτη 31 Μαΐου. "Καππαδοκία: Γη των Προγόνων και της Καρδιάς μας", 19:30, Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

Ήταν τόσο όμορφα... Μνημόσυνο στους προγόνους μας, από εμάς που τους διαδεχθήκαμε!

 

 

 

Παραδοσιακή μουσική, στο Ζατζηγιάννειο, στις 27/5/16, 8.30 μ.μ.

Η χορωδία μας μετέχει στο αφιέρωμα στη παραδοσιακή μουσική, στο Ζατζηγιάννειο, στις 27/5/16, 8.30 μ.μ.

 

 

Εκδήλωση που θα παρουσιάσουμε σε λίγες μέρες στο Ωδείο Λάρισας

 

Πιστεύουμε ότι με την εκδήλωση που θα παρουσιάσουμε σε λίγες μέρες στο Ωδείο Λάρισας, θα αναβιώσουμε μνήμες, και θα τιμήσουμε τους προγόνους μας και την ζωή τους. Θα υπάρχει ζωντανή μουσική και δρώμενα της ...Πατρίδας. Απευθυνόμαστε σε όλους σας.

Eκδρομή στο μοναστήρι της Ανατολής Αγιάς, την Κυριακή 3/4/16

Ο σύλλογός μας οργανώνει εκδρομή, στο μοναστήρι της Ανατολής Αγιάς, την Κυριακή 3/4/16, όπου θα γίνει και εκκλησιασμός. Τιμή εισιτηρίου 10 Ευρώ το άτομο. Αναχώρηση 7 π.μ. από την πλατεία λαού.

3/3/16. Eκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων για την Τσικνοπέμπτη οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην Κεντρική Πλατεία (από τις 1.30 μ.μ. εως τις 5 μ.μ.)

3/3/16. Eκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων για την Τσικνοπέμπτη οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην Κεντρική Πλατεία (από τις 1.30 μ.μ. εως τις 5 μ.μ.)
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών ν. Λάρισας συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων στο παραδοσιακό λαϊκό γλέντι με τα Χάλκινα της Γουμένισσας και τον Μιχάλη Μαντέλα και χορευτικά φορέων της πόλης μας.
Όσοι λοιπόν βρεθείτε στην κεντρική πλατεία θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε το χορευτικό του συλλόγου μας.
Την εκδήλωση υποστηρίζουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του τμήματος Μαγειρικής Τέχνης της ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ Λάρισας.

 

12/3/16. Στα «Μπουλούκια» και οι Μικρασιάτες της Λάρισας

12/3/16. Στα «Μπουλούκια» και οι Μικρασιάτες της Λάρισας
Το ραντεβού μας στις 11 στον πεζόδρομο της Πανός.

Με έντονο παραδοσιακό χρώμα θα γιορταστούν και οι φετινές Αποκριές στην πόλη της Λάρισας.
Το Σάββατο της Τρανής Αποκριάς (12 Μαρτίου) θα αναβιώσουν τα «μπουλούκια» καρναβαλιστών, εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πέρσι για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία, από τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων.
Όπως πέρσι, τα μπουλούκια θα πορευτούν στο κέντρο της πόλης συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα στα πρότυπα παλιότερων λαϊκών εθίμων.
Τα μπουλούκια ξεκινώντας από διαφορετικά σημεία - γειτονιές, τραγουδώντας και χορεύοντας, θα καταλήξουν στην Κεντρική πλατεία όπου θα στηθεί μεγάλο παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι.
Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χορίαμβος, η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, o Μ.Ε.Σ. Αβέρωφ «ο Θετταλός», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Λάρισας, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων «Η καθ‘ ημάς Ανατολή» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκίμμης "Καντρίλιες ο Γαρουφαλιής" από την Κέρκυρα.
Τα μπουλούκια, μέχρι να φτάσουν στην Κεντρική πλατεία στη 1:30 το μεσημέρι, όπου θα ενωθούν με τον κόσμο και θα στηθεί μεγάλο γλέντι, θα κάνουν ενδιάμεσες στάσεις, σε πεζόδρομους και πλατείες, παρουσιάζοντας χορούς και δρώμενα της Αποκριάς (η απαγωγή της νύφης, γαϊτανάκι κλπ).

 

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 27 Φεβρουαρίου 2016, η παρουσίαση του βιβλίου

27/2/16.
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016, στις 19:00, στην αίθουσα του Θεάτρου «ΟΥΗΛ», η παρουσίαση του βιβλίου "Αδυσώπητο μίσος", του νέου ιστορικού μυθιστορήματος των Εκδόσεων ΓΕΡΜΑΝΟΣ που υπογράφει η Τέρψα Αγαθοκλέους Παπακώστα, από το Δήμο Λαρισαίων, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών, το Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

25/2/16. Πραγματοποιήθηκε σήμερα η εκδήλωσή μας "από το Σμυρναίικο...στο ρεμπέτικο τραγούδι".

25/2/16. Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 19:00 στην αίθουσα του ΟΥΗΛ η εκδήλωσή μας "από το Σμυρναίικο...στο ρεμπέτικο τραγούδι" με πολύ μεγάλη συμμετοχή φίλων μας, που μας γέμισε χαρά!

 

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στις 19:00 στην αίθουσα του ΟΥΗΛ.

Από το Σμυρναίικο...στο ρεμπέτικο τραγούδι

Εκδήλωση στο ΟΥΗΛ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών

Πώς περάσαμε από το Σμυρναίικο στο ρεμπέτικο τραγούδι, θα αναλύσει ο συγγραφέας και εκδότης Μένιος Καλυβιώτης, στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών ν. Λάρισας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του ΟΥΗΛ.

Τα αστικά λαϊκά τραγούδια της Σμύρνης, γνωστά σήμερα με την ονομασία σμυρναίικα, υπερβαίνουν τα συμβατικά όρια που συνήθως χωρίζουν τα μουσικά και ποιητικά είδη, τις τάσεις και τις κοινωνικές ομάδες. Αντιπροσωπεύουν παραδειγματικά το ανοιχτό και κοσμοπολίτικο πνεύμα της ιωνικής πρωτεύουσας.

 

6/2/16 Συνάντηση Χορωδιών στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας

13/2/16. H Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Λάρισας, πήρε μέρος στη Συνάντηση Χορωδιών στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας, το Σάββατο 6/2/16 κατά το 7ο φιλανθρωπικό φεστιβάλ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων " Ο Άη Βασίλης άργησε μια μέρα.

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

4/2/16. Το καθιερωμένο πλέον φιλανθρωπικό φεστιβάλ «Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα» πραγματοποιήθηκε φέτος την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 με το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Συγκροτημάτων στο ΔΩΛ στις 18.30, προκειμένου να συγκεντρωθούν τρόφιμα για συσσίτια της πόλης μας.

O χορός του συλλόγου μας.

30/1/96. Με μεγάλη επιτυχία δόθηκε χθες ο χορός του συλλόγου μας, με κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στο κέντρο Palladium. Έπαιξαν εξαίρετοι μουσικοί, οι οποίοι μας ταξίδεψαν σε όλα τα ακούσματα της Ανατολής, τραγούδησε η χορωδία μας και συμμετείχε το χορευτικό μας και το χορευτικό Βουλγάρων γυναικών της Λάρισας. Οι χοροί συμπληρώθηκαν με ποντιακούς χορούς με την συμμετοχή δεξιοτέχνη λυράρη. Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στην γιορτή μας και όσους την υποστήριξαν.

 

Συμμετοχή του Συλλόγου μας την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Το καθιερωμένο πλέον φιλανθρωπικό φεστιβάλ «Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα» ανοίγει και φέτος την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 με το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Συγκροτημάτων στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

 

Στις 29 του Γενάρη οι Μικρασιάτες της Λάρισας χορεύουν.

Αγαπητοί μας φίλοι και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών ν. Λάρισας σας περιμένουμε όλους και όλες στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας και στον ετήσιο χορό μας που θα γίνει στις 29 Ιανουαρίου στο κέντρο Palladium. Έχουμε επιλέξει εξαίρετους μουσικούς οι οποίοι θα μας ταξιδέψουν σε όλα τα ακούσματα της Ανατολής. Θα τραγουδήσουμε με τα μέλη της χορωδίας μας και θα χορέψουμε με το χορευτικό μας μέχρι το πρωί...
Σας περιμένουμε εκει...

εκδρομή μας στην Καστορια 5-7/1/16

Εικόνες από την πολύ ενδιαφέρουσα εκδρομή μας στην Καστορια 5-7/1/16 με την συμμετοχή του χορευτικού του Συλλόγου στην έναρξη των εορτασμών στα Ρογκατσάρια.

13/12/15. Νίκαια Λάρισας. Παραδοσιακά κάλαντα.

Στη εκδήλωση τα παραδοσιακά κάλαντα έψαλαν οι μετέχοντες στο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΛΑΡΙΣΑΣ και παρουσίασαν Παραδοσιακά Κάλαντα και Τραγούδια οι Χορωδίες: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΛΕΛΕΡ, ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ, και ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΟΥΝΑΙΝΩΝ " η καθ' ημάς Ανατολή"
Παρακάτω στιγμιότυπα.

Ιούνιος 2015, 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Τον Ιούνιο του 2015, το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου μας είχε την πρώτη του εμφάνιση εκτός Λάρισας και εκτός Ελλάδας, καθώς έλαβε μέρος στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών "Rahovchefest" που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Gorna Oryahovitsa της Βουλγαρίας από τις 22 έως τις 28 του μηνός. Αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή για το Σύλλογό μας, καθώς το χορευτικό μας συγκρότημα, εμφανίστηκε ως εθνικό, αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας, ανάμεσα σε επιβλητικές παρουσίες από τη Γεωργία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Περού, Σερβία και Μαυροβούνιο. Με τρία διαφορετικά προγράμματα με χορούς από τα Μικρασιατικά παράλια, τα νησιά και τον Πόντο, προκάλεσε με την άρτια εμφάνισή του το θαυμασμό της οργανωτικής επιτροπής και απέσπασε την ανοιχτή πρόσκληση να συμμετέχει σε αυτό, όποτε το επιθυμεί.

Η αποστολή αυτή υπήρξε ορόσημο και για έναν άλλο λόγο, καθώς οι χορευτές και οι χορεύτριες που συμμετείχαν, παρουσιάστηκαν φορώντας τις πρώτες φορεσιές του Συλλόγου, που έρραψαν και κέντησαν, εθελοντικά και αφιλοκερδώς, ανεκτίμητη προσφορά από καρδιάς, δυο κυρίες μέλη του Συλλόγου.

Θα ήταν, τέλος, παράλειψη να μην τονίσουμε την άψογη συνεργασία μας με τους μουσικούς Γιάννη Νικολαΐδη (ποντιακή λύρα) και Γιώργο Συμεωνίδη (νταούλι) και το Μουσικό Σχολείο Λάρισας, καθώς την αποστολή μας συνόδευσε τετραμελές μουσικό σχήμα από τους μαθητές του, Κωνσταντίνο Μωυσή, Μαριαλένα Κουκουβέλα, Ανδρόνικο Καράκη και Γιώργο Θεοδωρίδη.

 

 

 

 

13/12/15. Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση Νίκαιας Λάρισας. 7 μ.μ.

Στnν εκδήλωση έψαλαν οι μετέχοντες στο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΛΑΡΙΣΑΣ και παρουσίασαν Πραδοσιακά Κάλαντα και Τραγούδια οι Χορωδίες: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΙΛΛΕΛΕΡ, ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ, και ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΟΥΝΑΙΝΩΝ " η καθ' ημάς Ανατολή"
Παρακάτω στιγμιότυπα:

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014 εκπομπή του ΤRΤ

Την Πέμπτη 22 Μαΐου 2014 ο Σύλλογός μας παρουσιάστηκε στην εκπομπή του ΤRΤ "Αχ, πατρίδα μου γλυκειά". Το πρόγραμμα, ιδιαίτερα πλούσιο σε ήχους, χρώματα και αρώματα, περιελάμβανε παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και εδέσματα από τις περιοχές της Καππαδοκίας, του Πόντου και των Μικρασιατικών παραλίων. Το ενδιαφέρον κίνησε ιδιαιτέρως, η παρουσίαση από μέλη του χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου, στιγμιοτύπων από τα έθιμα και την τελετουργία του γάμου στην Καππαδοκία, ενώ αρκετές φορές, εκτός από το μουσικό σχήμα παραδοσιακής μουσικής, το χορό συνόδευσε τραγουδώντας η χορωδία μας, τα μέλη της οποίας είχαν επίσης ετοιμάσει και το πεντανόστιμο τραπέζι

Μήνες εντατικής δουλειάς της χορωδίας και του χορευτικού με τους δασκάλους τους, τον χοράρχη Αντώνη Μαρέτη και τη χοροδιδάσκαλο Χάιδω Τζιάνα, αμείφθηκαν με τον καλύτερο τρόπο, καθώς, εκτός από την άψογη εμφάνιση των συγκροτημάτων, έφεραν και τα ίδια τα μέλη που συμμετείχαν σε αυτά, πιο κοντά.

Η εκπομπή αυτή αποτέλεσε και το πρώτο "άνοιγμα" του νεαρού σε ηλικία Συλλόγου μας πέρα από την πόλη της Λάρισας, που τον σύστησε ουσιαστικά σε ολόκληρη τη Θεσσαλία (και όχι μόνο).

 

Λάρισα 10/12/15. Πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Οι εμφανίσεις της χορωδίας μας θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στη Νίκαια καθώς ανταποκριθήκαμε θετικά στην πρόσκληση της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Κιλελέρ οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 19:00 μ.μ.

Η χορωδία μας και φέτος συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού με δύο εμφανίσεις στην κεντρική πλατεία της πόλης μας την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου και την επόμενη 27/12 στις 11:00 το πρωί.

Για την όμορφη Καστοριά αναχωρεί τις ημέρες των Θεοφανείων το χορευτικό του συλλόγου μας με τη συνοδεία της χοροδιδασκάλου κ. Χάιδως Τζιάνα και αρκετών μελών προκειμένου να εμφανιστεί στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται εκεί με την ονομασία Ρογκατσάρια.*

Τίποτα δεν σταματά εδώ και σύντομα θα έχετε νέα μας για τον ετήσιο χορό του συλλόγου αλλά και μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για το Σμυρνέικο και Ρεμπέτικο τραγούδι.
'Ολα αυτά ΠΡΟΣΕΧΩΣ...

* Ρογκατσάρια ονομάζονται τα καρναβάλια που πραγματοποιούνται στη Δυτική Μακεδονία κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Ειδικότερα, τα ρογκατσάρια γίνονται στο Άργος Ορεστικό και στα χωριά κατά τις δύο πρώτες ημέρες του Χρόνου, στη Σιάτιστα την ημέρα των Θεοφανείων και στην πόλη της Καστοριάς το τριήμερο 6 - 9 Ιανουαρίου.

Λάρισα 4/12/15. Επικαιρότητα!

Στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η 110 Πτέρυγα Μάχης για τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δένδρου συμμετείχε φέτος η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών ν. Λάρισας υπό την δ/νση του μαέστρου κ. Αντώνη Μαρέτη προσφέροντας σε όλους τους παρευρισκόμενους ήχους και άρωμα Χριστουγέννων από την Μικρά Ασία.

 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕΛΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕΛΩΝ
Επώνυμο Όνομα Όνομα Πατέρα ΚωδΜελ Διεύθυνση Διαμονής Πόλη Διαμονής Ταχ Κωδ Τηλέφωνο Σταθερό Τηλέφωνο Κινητό Ημνία Εγγραφής Δνση Ηλεκτρ Ταχυδρ
Αγγέλου Τριαντάφυλλος Ηλίας 00311 (2410)618028 6932489049 11/18/2012
Αγναντή Άννα Δημήτριος 00009 Μελισσοχώρι 41500 (2410)971593 6971878940 2/2/2011
Αγριαδέλη Μαρία Άγνωστο 00333 Λάρισα 6978545816 1/24/2013
Αγριαδέλης Βασίλειος Άγνωστος 00329 Χρυσοχόου 41 Λάρισα (2410)289182 6974681334 1/24/2013
Αδαμοπούλου Ειρήνη Μιχαήλ 00010 Μανδηλαρά 45 Λάρισα 41223 (2410)234674 3/15/2010
Αδαμούλη Αθανασία Βενιζέλος 00005 Οικονόμου εξ Οικονόμων 44-48 Λάρισα 41223 (2410)551212 6937200078 3/15/2010
Αδαμούλης Κων/νος Χρήστος 00006 Οικονόμου εξ Οικονόμων 44-48 Λάρισα 41223 (2410)551212 6932200019 11/28/2010
Αθαναηλίδης Δημήτριος Ηλίας 00011 Βούναινα Λάρισα (2410)981241 6907802243 3/15/2010
Αθαναηλίδης Ηλίας Δημήτριος 00012 Καρδίτσης 103 Λάρισα (2410)626688 6932191081 3/15/2011
Αθαναηλίδου Ελένη Δημήτριος 00007 Βούναινα Λάρισα (2401)981241 3/15/2010
Αθανασίου ??? Άγνωστο 00293 3/15/2012
Αλτίμπαση Κούλα Γεώργιος 00029 (2410)238391 6973737045 3/15/2010
Αμμανίτη Ελένη Κυριάκος 00013 Κούμα 37 Λάρισα (2410)287536 6972683522 1/20/2010
Αμπατζής Θεόφιλος Πέτρος 00014 Ξάνθης 11 Λάρισα 41335 (2410)236402 1/8/2011
Αμπατζόγλου Νίκη Βασίλειος 00346 Τερψιθέα Λάρισα 41500 (2410)851383 6932905723 4/7/2013
Ανθοπούλου Αθηνά Άγνωστο 00002 Θεοτοκοπούλου 19 Λάρισα (2410)626111 2/2/2010
Αντζελέτου Σοφία Άγνωστο 00268 Άρεως 19 Λάρισα (2410)232719 6979176273 3/15/2010
Αντωνίου Ζωή Αποστόλης 00319 Ψυχάρη 52 Λάρισα 41221 (2410)239941 6983505420 11/28/2012
Αντωνίου Καλλιόπη Αποστόλης 00318 Ψυχάρη 52 Λάρισα 41221 (2410)239941 11/28/2012
Αξιόγλου Ιωάννης Βασίλειος 00004 Φαρσάλων 1 Λάρισα 41223 (2410)239689 2/2/2010
Αξιόγλου Ελένη Άγνωστο 00015 (2410)259307 6932445296 11/20/2010
Αποστολάκης Παναγιώτης Γεώργιος 00315 Λάρισα (2410)551739 6937478920 10/11/2012
Αποστολάκης Σταμάτιος Παναγιώτης 00017 Η.Πολυτεχνείου 11 Λάρισα 40100 (2492)022884 6932603819 3/15/2010
Αποστολάκης Παναγιώτης Σταμάτιος 00016 Α. Αλεξανδράκη 4 Λάρισα 41335 6972212771 2/2/2010
Αποστολίδης Νικόλαος Ιωάννης 00021 Προφ. Ηλία 19 Λάρισα 41335 (2410)551488 6977603551 2/6/2010
Αποστολίδης Δημήτριος Νικόλαος 00020 Καλλισράτους 15 Λάρισα 41335 (2410)615875 6980816498 3/15/2010
Αποστολίδης Γεώργιος Ιωάννης 00018 Β. Τσιγάρα 10, Λάρισα 41222 (2410)617609 6977337363 2/6/2010
Αποστολίδης Γεώργιος Βασίλειος 00019 Αγ. Κων/νος Φαρ 6974907026 11/28/2010
Αποστολίδου Γεωργία Αστέριος 00358 Καραϊσκάκη 8 Λάρισα 41222 6976812971 1/16/2014 apostolidoug@yahoo.gr
Αποστολίδου Κυριακή Ιωάννης 00022 (2410)615426 5/30/2010
Αποστολίδου Παρασκευή Ιορδάνης 00023 Τσιγάρα 10 Λάρισα 6973010206 5/30/2010
Αράπκουλε Μαρία 'Αγνωστο 00351 Άγνωστο
Αράπκουλε Δέσποινα Δημήτριος 00024 Κ.Παλαιολόγου 50 Γιάννουλη (2410)546515 6973466101 1/20/2010 arapkouledes@gmail.com
Αρβανίτου Αργυρώ Δημήτριος 00025 Αμπελακίων 2-4 Λάρισα 41221 (2410)239998 6972904901 2/1/2011
Αριστοβουλίδου Μαρίκα Άγνωστο 00026 Ξανθίππης 15 Λάρισα (2410)231784 2/2/2010
Αρμενοπούλου Σοφία Άγνωστο 00027 Η. Πολυτεχνείου 113 Λάρισα (2410)230739 2/2/2010
Αρχοντοπούλου Ελένη Γεώργιος 00363 Πλάτωνος 29 Λάρισα (2410)230890 6/12/2014
Ατζαμιδάκη Μαρία Γεώργιος 00028 Μανωλάκη 13-15 Λάρισα 41222 (2410)253527 6977672269 11/28/2010
Αφέντη Ευανθία Οδυσσέας 00030 Μπασδέκη 41 Λάρισα (2410)552167 3/15/2010
Αχυρόπουλος Απόστολος 'Αγνωστο 00031 Νατσούλη 15 Λάρισα 41331 (2410)661446 6974829153 2/3/2010
Αχυροπούλου Αναστασία Θεόδωρος 00032 Νατσούλη 15 Λάρισα 41331 (2410)661446 6974829153 2/2/2010
Βαλάσης Χρήστος Άγνωστο 00288 Γρ. Λαμπράκη - Σοράνου Λάρισα (2410)610170 6944958526 2/2/2012
Βαλάσκα Πολυξένη Ιωάννης 00373 Γαλάτη 57 Λάρισα 41223 (2410)282871 6983377498 10/17/2015 balaskas1950@gmail.com
Βαμβακίδου Ευδοκία 'Αγνωστο 00276 3/12/2011
Βασιλειάδου Αλεξάνδρα 'Αγνωστο 00275 (2410)288221 6993244010 12/19/2011
Βασιλειάδου Ελευθερία Στράτος 00033 Οικ.Εξ Οικονόμων 45 Λάρισα (2410)288221 12/19/2011
Βασιλείου Ερασμία Άγνωστο 00034 Νίκαια Λάρισας 6974700911 2/9/2010
Βασιλείου Σάββας Άγνωστο 00035 (2410)619383
Βαφειάδης Αναστάσιος Στέφανος 00292 Ανατασοπούλου 36 Λάρισα 41334 (2410)258530 6972718891 11/28/2010
Βαφειάδης Στέφανος Αναστάσιος 00036 Αναστασοπούλου 36 Λάρισα 41334 (2411)108634 6946553452 5/5/2010
Βαφειάδου Φανή Αναστάσιος 00304 (2410)536107 6978250316 11/10/2012
Βεζυρίδου Θεοδώρα Συμεών 00037 Ρούσβελτ 59 Λάρισα (2410)625121 4/27/2010
Βενέτη 'Ολγα Ευστράτιος 00038 Κ. Κέρκυρα 2 Λάρισα (2410)235987 6947201528 3/15/2010
Βενετόπουλος Κων/νος Ιωάννης 00039 Νίκαια Λάρισας 6947835526 2/20/2010
Βερβεράς Χρήστος Ιωάννης 00040 Κουκουφλή 22 Φάρσαλα 40300 6978112250 2/4/2011
Βισβίκη Ταρσή Απόστολος 00041 Ξανθίππης 13 Λάρισα (2410)231610 2/2/2010
Βλαχάκη Μαρία Άγνωστο 00042 Καρανάσιου 2 Λάρισα 6937272029 5/10/2010
Βλαχάκης Βλάσιος Γρηγόριος 00043 Καρανάσιου 2 Λάρισα (2410)535366 6972871496 2/20/2010
Βλαχάκης Γρηγόριος Βλάσιος 00044 Καρανάσιου 2 Λάρισα (2410)535366 2/20/2010
Γαλανόπουλος Δημήτριος Απόστολος 00252 Παναγούλη 30 Λάρισα 3/14/2011
Γιανδικίδης Σταύρος Άγνωστο 00045 Γιάγκου 10 Λάρισα 6949070075 1/20/2010
Γιανδικίδου Μαρία Άγνωστο 00046 Μουρούζη 5 Λάρισα (2410)623323 6976343291 1/20/2010
Γιανδικίδου Ελένη Άγνωστο 00269 Μουρούζη 5 Λάρισα (2410)623323 6976343291 2/3/2010
Γιαννιώτου Αναστασία Σπυρίδων 00377 Εργ,Κατ.Γιαννουλης 25Β Λάρισα 41500 (2410)591590 6979073691 11/12/2015
Γιατζόγλου Χρήστος Αθανάσιος 00047 Ηρακλείου 33 Λάρισα 6955863535 3/15/2010
Γκαρλή Παρασκευή Γεώργιος 00048 Δοξάτου 6 Λάρισα 41336 (2410)571085 6974479180 2/1/2011
Γκρίτζαλης Νικόλαος Άγνωστο 00050 6937439634 5/7/2010
Γκυπάτα Ευαγγελία Ηλίας 00049 Ομορφοχώρι Λάρ (2410)575081 6936880688 11/20/2010
Γραμματόπουλος Νικόλαος Γρηγόριος 00051 Χρυσοστόμου Σμύρνης 27 Λάρισα (2410)286609 6937311065 3/15/2010
Γραμματοπούλου Ραλού Αθανάσιος 00052 Χρυσοστόμου Σμύρνης 27 Λάρισα (2410)286609 3/15/2010
Γρηγοριάδου Κατερίνα Σπυρίδων 00306 (2410)238609 6939159199 11/18/2012
Γρηγοριάδου Παρασκευή Ιορδάνης 00053 Β. Τσιγάρα 10 Λάρισα 41222 (2410)617609 6973010206 1/24/2013
Δαμιανίδης Νικόλαος Άγνωστο 00054 Παπάγου 10 Λάρισα (2410)622153 6934744559 2/2/2010
Δασκαλάκη Μαρία Ιωάννης 00055 Αλαξάνδρας 4 Λάρισα 41223 6948207033 11/28/2010
Δασταυρίδης Γρηγόρης Νικόλαος 00253 Δευκαλίωνος Λάρισα 6936880688 3/10/2011
Δελλή Ειρήνη Αθανάσιος 00056 Β. Κορνάρου 25 Λάρισα 41334 (2410)535650 6946421550 2/2/2010
Διάφορα Έσοδα Διάφορα Έσοδα 99998 1/18/2011
Διβανή - Στρατογιάννη Φιλιώ Άγνωστο 00294 λαρισα (2410)620700 6972874483 3/15/2012
Δρομπίλα Δήμητρα Χρήστος 00375 23 Οκτωβρίου 29 Λάρισα 41221 (2410)231864 6934079556 10/17/2015 demdrob@yahoo.gr
Ευαγγέλου Ευσταθία Γεώργιος 00057 Η.Πολυτεχνείου 33 Λάρισα (2410)612417 2/21/2010
Ευαγγέλου Ελπίδα Γεώργιος 00058 Γ. Μάνη 1 Λάρισα 41335 (2413)808867 6945985831 2/21/2010
Ζαρκατζά Μάρθα Εμμανουήλ 00059 Αυξεντίου 99 Λάρισα (2410)235757 6942666816 2/3/2010
Ζιαβλιάκη Ευανθία Σπύρος 00365 Σκιάθου 5 Λάρισα 41334 (2410)610259 6979968129 1/15/2015 evi-kostas@Yahoo.gr
Ζιαβλιάκη Αναστασία Εμμανουήλ 00060 Σκιάθου 5 Λάρισα 41334 (2410)610259 2/28/2011
Ζουμπουλίδης Δημήτριος Άγνωστο 00061 Καρυάς 13 Λάρισα (2410)617581 6947074705 3/15/2010
Ζούρα Στέλλα Ευάγγελος 00326 Λάρισα 6971537217 12/21/2012
Θεοδοσίου Γεώργιος Βασίλειος 00062 Παλαιολόγου 50 Γιάννουλη Λαρ (2410)546515 11/28/2010
Θεοδοσίου Θωμάς Θεόδωρος 00063 Υψηλάντου 47 Λάρισα 41223 (2410)233178 6944730666 2/3/2010
Θεοδώρου Δέσποινα Παναγιώτης 00255 6976339752 4/4/2011
Θεοδώρου Ευαγγελία Παναγιώτης 00254 4/4/2011
Θεοδώρου - Σελλοπούλου Μακρίνα Λουκάς 00256 Δάφνης 16 Λάρισα 41336 (2410)230772 4/4/2011
Θεοφάνογλου Κυριακή Παναγιώτης 00064 Γ. Σεφέρη 151 Λάρισα 41223 6977407439 1/20/2010
Θεοφάνογλου Παναγιώτα Άγνωστο 00271 11/28/2011
Θεοφάνογλου Παναγιώτης Στέφανος 00065 Κ. Μαμάτσου 3 Κοζάνη (2461)035824 11/28/2011
Θεοχάρης Απόστολος Ευάγγελος 00066 Αργυρακούλη 20 Λάρισα (2410)612288 6978840179 2/3/2010
Θεοχαρούλη Μαρία Ιωάννης 00067 Φαλάνη Λάρισας 3/15/2010
Θυμούλιας Βασίλειος Αθανάσιος 00068 Στρατονικείας 32 Λάρισα 6948200904 2/20/2010
Ιατρόπουλος Παναγιώτης Κων/νος 00336 Πλάτωνος 1 Λάρισα 41336 (2410)280626 6944366261 3/21/2013
Ιντζέ - Γιάγια Αικατερίνη Νικόλαος 00316 Ηπείρου 47 - 49 Λάρισα (2414)002036 6945100175 10/11/2012
Ισαακίδη Γεωργία 'Αγνωστο 00277 Ιφιγενείας 23 Λάρισα (2410)616445 6938080596 2/2/2010
Ισαακίδης Χρήστος Άγνωστο 00069 (2410)616445 6938080596 2/2/2010
Ιωακειμίδης Δημήτριος Ιωάννης 00071 Νίκαια Λάρισας 41500 (2410)922315 6977438429 2/3/2010
Ιωακειμίδης Βασίλειος Χρήστος 00070 Μηλέων 4 Λάρισα 41447 (2410)250276 6909002948 3/15/2010
Ιωακειμίδου Ξένια Άγνωστο 00331 Πολυγύρου 5 Λάρισα (2410)551598 6945172857 1/24/2013
Ιωαννίδου Στέλλα Άγνωστο 00368 Λάρισα (2410)615033 2/8/2015
Καζατζίδης Περικλής Κων/νος 00257 3/12/2011
Καϊλίδου Κατερίνα Άγνωστο 00072 Η. Πολυτεχνείου 113 - 115 Λάρισα 2/2/2010
Καλαφάτης Απόστολος Κυριάκος 00073 Ιάσονος 11 Λάρισα (2410)230925 6938708707 2/3/2010
Καλλέ Ευαγγελία Νικόλαος 00074 Μανωλάκη 8 Λάρισα 41222 (2410)252471 2/11/2010
Καλλές Αναστάσιος Νικόλαος 00075 Λ. Κατσώνη 11 Λάρισα 41223 (2410)232710 6937092304 1/20/2010
Καλλία Σοφία Άγνωστο 00076 Βολονάκη 6 Λάρισα (2410)660544 3/15/2010
Καλογεροπούλου Βασιλική Αναστάσιος 00077 Καλύμνου 18 Λάρισα (2410)627186 7/28/2010
Καλύβα Ελένη Δημήτριος 00374 Εμ.Μανουσάκη 334 Λάρισα 41447 (2410)256762 6972307744 10/17/2015
Καπετανοπούλου Δάφνη Νικόλαος 00379 Σπυροπούλου 4 Λάρισα 41334 11/12/2015
Καραβασάνη-Μητσοπούλου Φωτεινή Άγνωστο 00078 Ελευσίνος 13 Λάρισα 2/2/2010
Καραβασίλης Τριαντάφυλλος Βασίλειος 00079 Δ. Γούναρη 3 Λάρισα 41221 (2410)236899 6947484897 2/5/2010
Καραβίδας Νικόλαος Νικήτας 00081 Τα. Βελησσαρίου 51-53 Λάρισα (2410)536573 6974024286 3/15/2010
Καραβίδας Ιωάννης Νικήτας 00287 (2410)283020 6984919976 2/2/2012
Καραβίδας Βασίλειος Ευάγγελος 00080 Γιάνουλη (2410)592298 6938944595 4/8/2010
Καραδήμου Μαρία Αθανάσιος 00085 Παλαιολόγου 63 Λάρισα (2410)616964 3/15/2010
Καραδήμου Αναστασία Άγνωστο 00082 2/4/2011
Καραδήμου Κατερίνα Αθανάσιος 00083 Παλαιολόγου 63 Λάρισα (2410)922201 3/15/2010
Καραδήμου Όλγα Ιάκωβος 00084 Παλαιολόγου 63 Λάρισα (2410)236156 3/15/2010
Καραϊσκάκης Ιωάννης Βασίλειος 00086 Αλιβερίου 26 Λάρισα 41355
Καραΐσκος Νικόλαος Λάμπρος 00087 Ασκληπιού 13 Λάρισα 41222 (2410)253070 11/28/2010
Καρακάση Άννα Νικόλαος 00088 Μιαούλη 66 Λάρισα 41223 (2410)236878 6938798761 2/8/2010
Καρακόζογλου Αλεξάνδρα Θρασύβουλος 00091 Ιουστινιανού 68-72 Λάρισα 41223 (2410)238814 3/15/2011
Καρακόζογλου Ευρυπίδης Σάββας 00090 Ατλαντίδος 23 Λάρισα (2410)616948 6978576670 4/8/2010
Καρακόζογλου Αβραάμ Αναστάσιος 00089 Ιουστινιανού 68 - 72 Λάρισα 41223 (2410)238814 6976014750 3/15/2010
Καραμούρτος Δημήτριος Νικόλαος 00092 Σίφνου 62 Λάρισα 41335 (2410)626222 6947707121 3/29/2010
Καρανικόλα - Σιακογιάννη Άρτεμις Εμμανουήλ 00093 Ανάφης & Μουσών Λάρισα 41336 6973021741 11/28/2010
Καρασμάνογλου Εμμανουήλ Οδυσσέας 00094 Κοζάνης 23 Γιάννουλη (2410)591392 6981828687 2/3/2010
Καρατζικάκης Εμμανουήλ Παναγιώτης 00114 Θ. Καΐρη 12 Λάρισα 41335 (2410)624049 6945444717 2/4/2011
Καριπίδης Ιωάννης Κων/νος 00364 Ελασσόνα (2493)024566 6937152715 1/15/2015 kaelde@yahoo.gr
Καρύδη Χριστίνα Νικόλαος 00099 Καλλιάρχου 11 Λάρισα (2410)235495 6946660652 2/4/2011
Καρύδη φανή Βασίλειος 00098 Ν. Κατσίκη 14 Λάρισα 41335 (2410)660208 2/2/2010
Καρύδη Μερόπη Γεώργιος 00097 Ν. Κατσίκη 14 Λάρισα 41335 (2410)660208 6979793707 2/2/2010
Καρύδη Ελένη Γεώργιος 00096 Αναστασοπούλου 36 Λάρισα 41334 (2411)108634 6978119189 5/5/2010
Καρύδης Νικόλαος Άγνωστο 00101 Καλλιάρχου 11 Λάρισα 6944184360 2/4/2011
Καρύδης Γεώργιος Σωκράτης 00100 Ν. Κατσίκη 14 Λάρισα 41335 (2410)660208 6978883313 1/20/2010 micrlar@gmail.com
Καρύδης Κων/νος Σωκράτης 00102 Παπακυριαζή 9 Λάρισα (2410)287250 2/6/2010
Κασσάρου Ελένη Στέργιος 00103 Ξυλοκάστρου 3 Λάρισα (2410)620528 6979978192 3/2/2010
Κατσαρίμπα Βασιλική Γεώργιος 00353 Παπαζαχαρίου 77 Λάρισα (2410)251518 6932209414 10/15/2013
Κατσιάνα Αγγελική Κων/νος 00104 Σίφνου 146 Λάρισα 41335 (2410)624480 6992024522 11/20/2010
Καψαλός Ιωάννης Κων/νος 00106 Γαλήνη Πλατυκάμ (2410)972163 6942472179 3/15/2010
Καψαλού Ελένη Βασίλειος 00107 Γαλήνη Πλατυκάμ (2410)972163 11/28/2010
Κελεβέ Άννα Άγνωστο 00359 Μπασδέκη 7 Λάρισα (2410)234876 6974191084 1/27/2014
Κετενίδης Αναστάσιος Βασίλειος 00108 Νικηταρά 62 Λάρισα (2410)551511 6972016870 2/6/2010
Κετενίδου Χάϊδω Αναστάσιος 00110 Νικηταρά 52 Λάρισα (2410)254825 6976367153 5/30/2010
Κετενίδου - Κοντορίνη Άννα Δημήτριος 00109 Νικηταρά 62 Λάρισα (2410)254825 6977678004 5/7/2010
Κλείτσα - Τούσια Εύη Δημήτριος 00111 Νίκαια Λάρισας 41500 (2410)921821 6937473432 4/28/2010
Κόκκορας Ιωάννης Άγνωστο 00370 Λάρισα 6947300598
Κορκίζογλου Βασίλειος Παναγιώτης 00112 Ικτίνου Νίκαια 41500 (2410)922144 6972384029 3/15/2010
Κόσιβα Ασπασία Γεώργιος 00113 Νικηταρά 66 Λάρισα 2/19/2010
Κοσμίδης Γεώργιος Βασίλειος 00115 Σεφέρη 161 Λάρισα 6944899888 3/8/2010
Κοσμίδης Κων/νος Γεώργιος 00116 Αστακού 2 Λάρισα 6934477382 2/19/2010
Κοτζαμάνογλου Ζαφειρία Φώτιος 00117 Καραϊσκάκη 48 Λάρισα (2410)537839 6977554830 3/15/2011
Κοτσιανοπούλου Χαρίκλεια Αλέξανδρος 00295 Τεσσαρ.Μαρτύρων 41 Λάρισα (2410)624088 6944563236 3/15/2012
Κότσικα - Καραφυλλίδου Τζένη Άγνωστος 00105 Μ Τριανταφυλλίδη 3Α Λάρισα (2410)535263 6995934341 2/2/2010
Κουκουλίτσου Μαρία Άγνωστο 00118 Υψηλάντου 19 Λάρισα (2410)550843 6974520846 2/2/2010
Κουκουσάκης Επαμεινώνδας Κων/νος 00119 Οικ. Εξ οικονόμων 70 Λάρισα 41223 (2410)233461 6978295152 3/15/2010
Κουλουψούζη Μαρία Νικόλαος 00120 Σμύρνης 5 Γιάννουλη (2410)591931 2/4/2011
Κουλουψούζης Χριστόδουλος Δημήτριος 00122 Παλαιολόγου 19 Λάρισα (2410)259454 11/28/2010
Κουλουψούζης Νικόλαος Ηλίας 00121 Σμύρνης 5 Λάρισα (2410)591931 2/25/2012
Κουπτσίδης Ιωάννης Πέτρος 00123 Αρσάκη 6 Λάρισα 3/15/2010
Κούσουλα Μαρία Άγνωστο 00124 (2410)626111 6932250020
Κούσουλας Αθανάσιος Άγνωστο 00125 (2410)626111
Κουτζαηλίας Ιωάννης Νικόλαος 00126 Κύπρου 60 Λάρισα (2410)258355 6944906565 2/19/2010
Κουτζεκλίδης Αναστάσιος Μιχαήλ 00127 Ασκληπιού 57 Λάρισα 41222 (2410)624060 6936900680 6/15/2010
Κουτσιλικάκη Μαρία Άγνωστο 00298 (2410)593173 6/11/2012
Κουτσιλικάκης Σπύρος Γαβριήλ 00128 Κοζάνης 9 Γιάννουλη 41560 (2410)591065 6936181180 4/8/2010
Κουτσιώνας Κων/νος Βασίλειος 00337 Πηνελόπης Δ 31 Λάρισα 41335 (2410)617899 6977184277 3/21/2013 kostaskoutsonas@yahoo.gr
Κρεμεζής Αθανάσιος Ιωάννης 00129 Πάροδος Χανίων 3 Λάρισα 41222 (2410)232573 6930511944 2/3/2010
Κρεμεζής Αντώνιος 'Αγνωστο 00278 Σκαρίμπα 3 Λάρισα (2410)571265 6932536641 10/3/2011
Κρητικάκης Αντώνιος Διαμαντής 00130 Δημοκρίτου 10 Λάρισα 41447 (2410)537687 6944747741 3/15/2010
Κριτούλη Δέσποινα Άγνωστο 00314 (2410)256762 6976694115 10/11/2012
Κτιστάκη Μαρία - Καλιόπη Αναστάσιος 00131 Αλεξάνδρας 13 Λάρισα 41223 (2410)554404 6997756061 12/3/2010
Κυριτσάκα Μαρία Ευάγγελος 00347 Ηροδότου 29 Λάρισα (2410)620085 6937566613 4/7/2013
Κυρλόγλου Ασπασία - Γαλάτεια Άγνωστο 00132 6974980865 2/3/2010
Κυρλόγλου - Κουτσογιαννούλη Ιωάννα (Βάνα) Αθανάσιος 00303 Λάρισα (2410)972544 6945543087 5/31/2012
Κωνσταντινίδη Αντωνία Βασίλειος 00133 Πλάτωνος 27 Λάρισα 41336 (2410)232080 2/2/2010
Λαγός Χρήστος Δημήτριος 00001 23ης Οκτωβρίου 111 Λάρισα 41222 (2410)230646 6936778740 4/9/2011 lagoschris@ath.forthnet.gr
Λαγού Σουλτάνα Ιωάννης 00008 23ης Οκτωβρίου 111 Λάρισα 41222 (2410)230646 6934155924 4/9/2011
Λαδόπουλος Δανιήλ Γρηγόριος 00134 Σεφέρη 36 Λάρισα 41221 (2410)233821 6938931808 2/2/2010
Λαδόπουλος Νικόλαος Γρηγόριος 00135 Σεφέρη 36 Λάρισα 41221 (2410)230129 6973352450 2/10/2010
Λαδόπουλος Στέφανος Άγνωστο 00136 Ήρωνος 22 Αμπελώνας Λαρ 6937311124 2/6/2010
Λαζαρίδης Μιχαήλ Άγνωστο 00137 Γαριβάλδη 11 Λάρισα (2410)533972 6945584541 2/3/2010
Λαζαρίδης Μάριος Άγνωστο 00334 Λάρισα 6983504880 1/24/2013
Λαζαρίδου Γεσθημανή Βασίλειος 00138 Ήρωνος 7 Λάρισα (2410)616682 2/20/2010
Λάκογλου Δημήτριος Παντελής 00139 Παναγούλη 10 Λάρισα (2410)259668 6977603047 10/15/2010
Λαλέ Βάσω Άγνωστο 00349 Λάρισα
Λαμπρίδου Δέσποινα Νικόλαος 00140 Υψηλάντου 51 Λάρισα 6972286160 3/15/2010
Λαουμτζή Αντωνία Νικόλαος 00141 6937371920 3/15/2010
Λαουμτζής Νικόλαος Αθανάσιος 00142 6937371920 3/15/2010
Λάσκαρης Γεώργιος Θωμάς 00143 Πολυκλείτου 12 Λάρισα 6972583186 2/20/2010
Λιάπη Αργυρώ Ηλίας 00144 6946552499 2/10/2010
Λιθόπουλος Συμεών Αλέξανδρος 00145 Μανδηλαρά 56-58 Λάρισα 41222 6945457139 1/20/2010
Λουτρίδης Γεώργιος 'Αγνωστο 00279 Πιερίων 15 Λάρισα (2410)231370 6974221828 12/19/2011
Λουτρίδου - Δουλγερίδου Θάλεια Σταύρος 00335 Κομνηνών 15 Λάρισα 41223 (2410)281086 6944680931 3/21/2013
Μαδεντζόγλου Σταύρος Νικόλαος 00146 Αγίου 'Ορους 4 Λάρισα 41335 6942487863 2/20/2010
Μακρίδης Αντώνιος Άγνωστος 00332 Λάρισα 1/24/2013
Μακρόπουλος Χρήστος Ρήγας 00147 Σμύρνης 14 Γιάννουλη (2410)591027 3/15/2011
Μακρόπουλος Ρήγας Χρήστος 00148 (2410)620089 6945998995 3/15/2010
Μακροπούλου Ελένη Άγνωστο 00149 Σμύρνης 14 Γιάννουλη 4/8/2010
Μανίκα Ελένη Νικόλαος 00308 Ξενοπούλου 36 Λάρισα (2410)552856 6976694115 11/18/2012
Μαντεντσίδης Αθανάσιος Άγνωστο 00360 Σικελιώτη 42 Λάρισα 6938918675 3/12/2014
Μαντζιαφός Δημήτριος Νικόλαος 00366 Τσακαλίδη 9 Λάρισα (2413)012235 6983433401 1/15/2015
Μαντζιαφού Χαρίκλεια Αθανάσιος 00150 Κουμουνδούρου 3 Λάρισα (2410)253294 6977501509 3/15/2010
Μαξιμιάδη - Μποντικούλη Μαρία Απόστολος 00258 Δίρφης 12 Λάρισα 41336 (2410)550974 6907605030 4/4/2011
Μαξιμιάδης Αθανάσιος Σταύρος 00151 Νατσούλη 15 Λάρισα (2410)661446 6972717222 2/2/2010
Μαουσίδης Παύλος Κων/νος 00152 Σκ. Σούτσου 17 Λάρισα 41222 (2410)539208 6937047998 11/28/2010
Μαουσίδης Ευθύμιος Πέτρος 00280 Λειβαδίου 44 Λάρισα 5/2/2011
Μαργαριτοπούλου Ανθή Άγνωστος 00153 (2410)660143 6974756139 2/3/2010
Μαργκά Ελένη Άγνωστο 00291 Παλαιολόγου 57 Λάρισα (2410)551953 6980735370 5/24/2011
Μαυρατζόγλου Φωτεινή Άγνωστος 00154
Μαυρόπουλος Ιωάννης Νικόλαος 00155 Αριστείδου 1 Λάρισα (2413)006161 6973764200 4/8/2010
Μέγα Βασιλική Πρίαμος 00156 Κεφαλληνίας 33 Λάρισα 6977284600 6/2/2010
Μητσιούλη Μαρία Γεώργιος 00317 Ψυχάρη 52 Λάρισα 41221 (2410)239941 6946840895 11/28/2012
Μιχάκη Ανδρονίκη Γεώργιος 00157 Δημοκρατίας 6 Λάρισα 41334 (2410)610619 2/1/2011
Μόκα - Κάσση Μαίρη Άγνωστο 00381 Λάρισα (2410)287351 6972425904 11/26/2015
Μουρατόγλου Φωτεινή Άγνωστο 00270 23ης Οκτωβρίου 58 Λάρισα (2410)238549 6948945851 2/2/2010
Μουταφίδης Μιχαήλ Γεώργιος 00378 Κουμουνδούρου 86 Λάρισα 41222 (2410)531001 6936721253 11/12/2015
Μπακάλη Αιμιλία Σωκράτης 00158 Αιτωλίας 8 Λάρισα 41335 (2410)238450 6972414668 2/2/2010
Μπακάλη - Γραμματοπούλου Βασιλική Άγνωστο 00296 3/15/2012
Μπακάλης Σωκράτης Αριστοτέλης 00324 Κιτσίκη 18 Λάρισα 41335 (2410)660895 6936773444 5/7/2010
Μπακάλης Δημήτριος Αριστοτέλης 00159 Αιτωλίας 8 Λάρισα (2410)280968 6983509645 3/15/2010
Μπαρούτας Ιωάννης 'Αγνωστο 00160 Διστόμου 4 Λάρισα (2410)256653 6972726913 2/2/2010
Μπαχατύρογλου Σεραφείμ Άγνωστο 00328 Ροδόπης 50 Λάρισα (2410)289168 6947377646 1/24/2013
Μπέης Θεόδωρος 'Αγνωστο 00161 Αγ. Παντελεήμονα 13 Γιάννουλη (2410)591449 6970052073 12/31/2010
Μπιλαδέρη Ελένη Βασίλειος 00162 Μ. Αγγέλου 12 Λάρισα 41221 (2410)234992 6974991819 11/20/2010
Μπιλαδέρης Βασίλειος Δημήτριος 00163 Παπαρηγοπούλου 9 Λάρισα (2410)286802 6974189017 11/20/2010
Μπόμπολα Ελένη Αστέριος 00164 Τζαβέλλα 20 Λάρισα 41222 (2410)257719 6938812856 3/15/2010
Μπόμπολας Νικόλαος Ευάγγελος 00165 Τζαβέλλα 20 Λάρισα 41222 (2410)257719 6938812856 3/15/2010
Μπόραντα Αθηνά Παύλος 00166 12 Οκτωβρίου 22 Τύρναβος 40100 (2492)022033 11/28/2010
Μωριανός Σωτήριος Παναγιώτης 00167 Μ. Μπασδέκη 42 Λάρισα 41223 (2410)237597 6973208346 2/2/2010
Μωϋσιάδου Θεογνωσία Αναστάσιος 00290 Κύπρου 93 Λάρισα 6/13/2011
Νικολάου Βασιλεία Άγνωστο 00168 Βαλαβάνη 23 Λάρισα (2410)626466 3/10/2010
Ντίνη - Μέγαλου Μαρία Κων/νος 00169 Ικαρίας 127 Λάρισα 41335 (2410)625097 6973216053
Ντίνης - Μέγαλος Κων/νος Βασίλειος 00170 Ικαρίας 127 Λάρισα 41335 (2410)625185 6977307395 3/15/2010
Ντισλή Νίκη Αχιλλέας 00372 Λ. Κατσώνη 11 Λάρισα (2410)230018 6977675147 10/17/2015
Ορφανίδου Σοφία Νικόλαος 00320 Υψηλάντου 24 Λάρισα (2410)232791 11/18/2012
Οτατζόγλου Σοφία Άγνωστο 00171 Κατσιρούμπα 6 Λάρισα 6937966911 1/20/2010
Παζαρά Μαργαρίτα Ιωάννης 00172 Πουρνάρι Συκουρ 3/15/2010
Παζαράς Μενέλαος Ιωάννης 00173 Πουρνάρι Συκουρ 3/15/2010
Παλαιοχωρλίδης Συμεών Ηλίας 00259 23ης Μαρτίου 18 Λάρισα 41221 6979162113 3/10/2011
Παλαιοχωρλίδης Ηλίας Συμεών 00260 Παπαναστασίου 66 Λάρισα 41222 6948259897 3/10/2011
Πανδρεμμένου Βασιλική Νικόλαος 00174 Ζάνου 5 Λάρισα 41336 6942571084 2/2/2010
Πανδρεμμένου Καθολία Γεώργιος 00175 Ζάνου 5 Λάρισα 41336 (2410)280494 1/20/2010
Παπαδάκου Μαριάνθη Άγνωστο 00345 Λάρισα (2410)231427 2/24/2013
Παπαδημητρίου Βασιλική Αθανάσιος 00176 λ. Κατσώνη & Κανάρη Λάρισα 6942661745 10/12/2010
Παπαδόπουλος Σάββας Άγνωστο 00184 Μ. Λέπουρα 10 Λάρισα 2/2/2010
Παπαδόπουλος Πρόδρομος Άγνωστο 00177 Φάρσαλα 6945437975 2/3/2010
Παπαδοπούλου Ελισσάβετ Απόστολος 00180 Καρδίτσης 92 Λάρισα (2410)610428 3/15/2010
Παπαδοπούλου Μάρθα Μιχαήλ 00179 Κουμουνδούρου 46 - 48 Λάρισα (2410)253879 6942290509 2/2/2010
Παπαδοπούλου Μαρία Απόστολος 00178 Τηλεμάχου 24 Λάρισα 41334 (2410)610437 1/20/2010
Παπακυριάκου Σοφία Παύλος 00286 (2410)230456 6945985264 2/2/2012
Πάπαρη Παρασκευή Χρήστος 00348 Ουρανούπολης 8 Λάρισα 41334 (2410)670674 6948887117 4/7/2013 vivipap7@hotmail.gr
Παπαρσενίου Ιωάννης Βασίλειος 00181 Αλιβερίου 26 Λάρισα 41335 (2413)011929 6933440932 11/28/2010
Παπαρσενίου Μαρία Γεώργιος 00182 Αλιβερίου 26 Λάρισα 41335 (2413)011929 2/2/2010
Παπαστογιαννίδη Αντωνία Βασίλειος 00183 Μελισσοχώρι Λαρ 41500 (2410)972183 6944039659 1/20/2010
Παπουτσόγλου Φωτεινή Σάββας 00185 Γαλάτη 13 Λάρισα 41223 (2410)281386 6974486957 1/20/2010
Παραλίκας Σέργιος Άγνωστο 00369 Λάρισα 6979671518
Παρασκευαΐδου Ελένη Πέτρος 00186 Θερμοπυλών 2 Λάρισα (2410)231596 11/28/2010
Παυλίδης Παύλος Χρήστος 00187 Ροδόπης 30 Λάρισα (2410)538609 6937144455 2/4/2010
Παυλίδης Χρήστος Παύλος 00188 Ροδόπης 30 Λάρισα 41335 6977611366 1/20/2010
Παυλίδου Ελένη Χρήστος 00189 23ης Οκτωβρίου 53 Λάρισα (2410)280152 6977500433 2/4/2010
Πιπέργιας Θωμάς Γεώργιος 00190 Νικοδήμου 1 Λάρισα (2410)533541 6974145347 2/2/2010
Πλιάκα Ευαγγελία Σπύρος 00191 Δημοκρατίας 6Δ Λάρισα 41334 (2140)610709 6932877723 2/16/2011
Πλιάκα Δήμητρα Σπύρος 00192 Δημοκρατίας 6Δ Λάρισα 41334 (2140)610709 6937843239 2/16/2011
Πλιάκα - Λαγού Αναστασία Δημήτριος 00193 Δημοκρατίας 6Δ Λάρισα 41334 (2140)610709 6934365023 2/16/2011
Πολότη Μαρία Αναστάσιος 00194 Καρδίτσης 103 Λάρισα 3/15/2010
Πολύζος Ιωάννης Γεώργιος 00367 Τσακαλίδη 9 Λάρισα (2410)663061 6975988062
Πολύζου Μαρία Αθανάσιος 00352 Κουμουνδούρου Λάρισα 41222 (2410)530851 10/15/2013
Πούσιος Στέλιος Γεώργιος 00196 Παναγούλη 59 Λάρισα 41223 6974022118 11/28/2010
Πουτακίδης Κυριάκος Άγνωστο 00195 Δαιδάλου 19 Λάρισα (2410)615766 6942425663 2/3/2010
Πρεζεράκος Γρηγόριος Ηλίας 00197 Καβάλας 7 Λάρισα (2410)239357 3/15/2010
Πρεζεράκου Αθηνά Βασίλειος 00198 Καβάλας 7 Λάρισα (2410)239357 3/15/2010
Πυρινάκη Κρυσταλλία Ιωάννης 00199 Γαλβάνη 37 Λάρισα (2410)614060 6978875692 2/4/2011
Ράπτου Αθηνά Ευάγγελος 00200 Πατρόκλου 5 Λάρισα 6976468612 4/8/2010
Ρίζου Κατερίνα Αντώνιος 00201 Χατζηγιάννη 8 Λάρισα 41221 (2410)615392 6973986040 2/1/2011
Ροντούλης Στέλιος 'Αγνωστο 00281 3/19/2011
Ρούσσου Χρυσάνθη Αλέξανδρος 00202 Ατλαντίδας 4 Λάρισα (2410)615392 6945186832 2/4/2011
Σακελλαρίου Ευμορφία Ιωάννης 00204 Χριστοβασίλη 3 Λάρισα 10/6/2010
Σακελλαρίου Σοφία Άγνωστο 00203 Λογιωτάτου 23 Λάρισα (2410)626010 6974739118 2/2/2010
Σαλιαμπούχος Βασίλειος Γεώργιος 00205 Παλεομοναστηρίου 11 Λάρισα 41336 (2410)571502 6971577050 2/2/2010
Σαπουνά Ειρήνη Αλέξανδρος 00206 Φαρσάλων 69 Λάρισα (2410)237210 2/21/2010
Σαπουνά Θεοδώρα Βασίλειος 00207 Γρεβενών 15 Λάρισα 11/28/2010
Σαπουνάς Χρήστος Γεώργιος 00313 11/18/2012
Σαπουνάς Κων/νος Νικόλαος 00208 Φαρσάλων 169 Λάρισα 41335 (2410)622644 6932267952 2/9/2010
Σάχου Αικατερίνη Κων/νος 00209 Μακρή 8 Λάρισα (2392)065738 1/25/2011
Σδράλη Θεωνία Άγνωστο 00210 Πολυκλείτου 62 Λάρισα (2410)617015 2/3/2010
Σελλόπουλος Βασίλειος Λουκάς 00340 Ομορφοχώρι Λαρ 41500 (2410)575313 6972817892 2/23/2013
Σελλοπούλου Γαρουφαλιά Γεώργιος 00310 Φειδίου 4 Λάρισα (2410)288144 6980214956 11/18/2012
Σελλοπούλου Ευμορφία Στυλιανός 00339 Ομορφοχώρι Λαρ (2410)575313 6972817892 2/23/2013
Σιαφογιάννη Γεωργία Δημήτριος 00357 Γιάννουλη Γιάννουλη (2410)593048 6974117057 1/16/2014
Σίνου - Παπαντάκου Δήμητρα Κυριάκος 00211 Μαντζάρου 2 Λάρισα (2410)233491 1/20/2010
Σιόρμπα Στέλλα Βασίλειος 00261 3/16/2011
Σισμανίδου Μαρία Ηλίας 00282 Λ. Κατσώνη 4 Λάρισα 41222 (2410)625012 6973628714 3/11/2011
Σκενδερίδου Σοφία Θεόδωρος 00212 Προφ.Ηλία 19 Λάρισα 41335 (2410)551488 6977603551 5/30/2010
Σκοιντζούρη Βασιλική Γρηγόριος 00262 Λάρισα 3/11/2011
Σουλιώτου - Μάκκα Χρυσάνθη Άγνωστο 00213 Σκίπη 7 Λάρισα 41222 (2410)258740 6972036034 2/2/2010
Σοφιάδης Μιχαήλ Ιορδάνης 00273 Ικαρίας 78 Λάρισα 2/18/2010
Σοφιάδης Μιχαήλ Νικόλαος 00214 Σεφέρη 110 Λάρισα 41221 (2410)551400 6977469024 2/8/2010
Σοφιάδου Θεοδοσία Γέωργιος 00215 Γούναρη 64 Λάρισα 41221 (2410)234163 6932637183 3/15/2010
Σπανός Γεώργιος Βασίλειος 00305 (2411)115328 6974830777 11/18/2012
Σπανός Βασίλειος Μιχαήλ 00216 Φαρσάλων 71 Λάρισα 41335 6966641103 11/28/2010
Σπανός Κων/νος Αντώνιος 00218 Φαρσάλων 77 Λάρισα 6973211906 2/16/2011
Σπανός Αλέξανδρος Παναγιώτης 00217 Νιρβάνα 5 Λάρισα (2414)001709 3/15/2010
Σπανού Ελένη Βασίλειος 00312 11/18/2012 el-span@yahoo.gr
Σπανού Σοφία Μιχαήλ 00219 Θρασυβούλου 1 Λάρισα 41335 (2410)285340 6945744572 2/9/2010
Σπανού - Κουφοδήμου Ιωάννα Γεώργιος 00220 Γ. Μαρή 1 Λάρισα 41335 (2410)235687 2/2/2010
Σπυροπούλου Έλλη Άγνωστο 00338 Λά΄ρισα 3/28/2013
Σταυρίδη Μαρία Γεράσιμος 00221 Ηπείρου 82 Λάρισα 6936729500 3/15/2010
Σταυρίδου Ανεστούλα Άγνωστο 00223 (2410)282631 6979338448 11/4/2010
Σταυρίδου Βασιλική Ιωάννης 00222 28ης Οκτωβρίου 101 Λάρισα (2410)235258 11/28/2010
Στεφανάκη - Ζούρα Δέσποινα Κων/νος 00325 Λάρισα (2410)280269 12/21/2012
Στεφάνου Παναγιώτης Στέφανος 00224 23ης Οκτωβρίου 53 Λάρισα 41221 (2410)661308 6932967844 1/8/2011
Στωϊκίδης Νικόλαος Πλάτων 00225 Αξενίδη 7 Λάρισα (2410)612703 2/9/2011
Συμεωνίδης Θεόφιλος Γεώργιος 00301 Αρκαδίου 99 Λάρισα (2410)280552 6976926346 11/14/2012
Συμεωνίδου - Κακάτσιου Βασιλική Ματθαίος 00302 Αρκαδίου 99 Λάρισα (2410)280552 11/14/2012
Σωτηρίου Ζωή Άγνωστο 00272 Μελισσοχώρι Λαρ (2413)012802 6945086518 1/20/2010
Ταμουρίδης Νικόλαος Στέφανος 00263 Παναγούλη 12 Λάρισα 41223 6974488455 3/10/2011
Τάξος Αθανάσιος Ευάγγελος 00226 Κολοκοτρώνη 6 Λάρισα 41500 6972996009 11/28/2010
Ταραμονλή Δήμητρα Γέωργιος 00227 Μητρ. Αμβροσίου 34 Λάρισα 41222 (2410)288281 3/15/2010
Ταραμονλής Αργύριος Εμμανουήλ 00228 Μητρ. Αμβροσίου 34 Λάρισα 41222 (2410)288281 6983521392 1/20/2010
Ταχτατζής Ανδρέας Εμμανουήλ 00229 Εθν. Αντίστασης 83 Λάρισα 41335 (2410)625574 6983500190 5/7/2010 andreastach@yahoo.com
Τερζοπούλου Ειρήνη Άγνωστο 00371 Λάρισα 6948637749
Τζοάννου Αγγελική Άγνωστο 00361 Λάρισα 3996680226 4/30/2014
Τζότζου Ανδρομάχη Χρήστος 00309 3ο Χιλ ΠΕΟ λαρ - Βόλου Λάρισα (2410)571741 6975854330 11/18/2012
Τζουβάρα Ελένη Άγνωστο 00327 Νίκαια Λάρισας (2410)921361 6977914940 1/24/2013
Τοπαλίδης Αναστάσιος Δαμιανός 00289 Αλκιβιάδου 46 άρισα 41221 8/30/2011
Τοπούζα Τούλα Άγνωστο 00321 Λάρισα (2410)575724 6973436020 5/31/2012
Τουρμουσόγλου Δέσποινα Σπύρος 00376 Γιαννιτσών 5 Λάρισα 41221 (2410)553407 6975950596 despinatour@hotmail.gr
Τράντου Έφη 'Αγνωστο 00283 1/5/2012
Τρελλόπουλος Γεώργιος Αλέξανδρος 00231 Χρ. Σμύρνης 56 Λάρισα 6955093893 2/20/2010
Τρελλόπουλος Αλέξανδρος Άγνωστο 00230 (2410)615360 6973836416 2/3/2010
Τρελλοπούλου Δήμητρα Άγνωστο 00232 Ιφιγένειας 20 Λάρισα (2410)616161 6978487285 2/3/2010
Τσαΐρη Σοφία Γεώργιος 00341 Αρχελάου 9 Λάρισα 6938073053 2/24/2013
Τσακμακίδου Ιωάννα Βασίλειος 00265 4/4/2011
Τσακμακίδου Χρυσούλα Βασίλειος 00264 4/4/2011
Τσαλίκη Χρυσάνθη Χρήστος 00233 Σόλωνος 1 Λάρισα 41335 (2410)236087 2/2/2010
Τσαλίκη Ελισσάβετ Βασίλειος 00342 Κάδμου 14 Λάρισα (2410)233377 6945740030 2/24/2013
Τσαλίκης Αθανάσιος Άγνωστο 00354 Λάρισα 6983500977 11/12/2013
Τσαλίκης Κυριάκος Στέφανος 00234 Ραιδεστού Γιάννουλη 6976425918 2/20/2010
Τσαμκαράνη Μαγδαληνή Γεώργιος 00355 Αιγινίου 11 Λάρισα  1/16/2014
Τσιαβέττα 'Ελλη 'Αγνωστο 00284 6/15/2011
Τσιαδήμη Αγγελική Δημήτριος 00235 Αχιλλέως 52-54 Λάρισα 41335 6985699121 7/28/2010
Τσιαδήμη - Καμπουρίδου Μαρία Σωκράτης 00236 Καλύμνου 18 Λάρισα 41335 (2410)627186 2/4/2011
Τσικρίκα Σοφία Διαμαντής 00356 Λειβαδίου 28 Λάρισα (2410)616423 1/16/2014
Τσιρίκογλου Φωτεινή Ιωάννης 00362 Νικ. Φωκά 24 Λάρισα 41315 (2410)616094 6938400409 5/13/2014
Τσιρίκογλου Σωτήριος Ιωάννης 00238 Α. Παναγούλη 88 Λάρισα 41222 (2410)618652 6934466951 1/20/2010
Τσιρίκογλου Ερασμία Σπυρίδων 00237 Α. Παναγούλη 88 Λάρισα 41222 (2410)618652 6947083166 1/20/2010
Τσιφλικιώτου Μαγδαληνή Χρήστος 00239 Θέτιδος 15 Λάρισα 41222 (2410)530067 6944909489 11/28/2010
Τσοπούρογλου Σάββας Στυλιανός 00242 Μητρ. Αμβροσίου 62 Λάρισα 41222 (2410)230211 6936124448 2/4/2011
Τσοπούρογλου Σάββας Απόστολος 00241 Αίγλης 1 Λάρισα (2410)626430 6944551119 2/4/2011
Τσοπούρογλου Ιερεμίας Σάββας 00240 Γ. Σεφέρη 68 Λάρισα (2410)235444 11/28/2010
Τσουκαλά Θέκλα Αντώνιος 00243 Μακρή 8 Λάρισα 41223 (2410)555012 6944858682 1/25/2011
Τσούτσος Κων/νος Γεώργιος 00244 Σιάτιστας 14 Λάρισα 41335 (2410)238671 6946718641 1/8/2011
Φωνιάς Γεώργιος Αντώνιος 00245 Βεροίας 6Α Λάρισα (2410)238853 6948885600 2/2/2010
Χαλβατζόπουλος Σπύρος Δημήτριος 00246 Κεφαλληνίας 33 Λάρισα 6932278014 6/2/2010
Χαλβατζοπούλου Ευαγγελία Διαμαντής 00247 Κεφαλληνίας 35 Λάρισα 6977284600 6/2/2010
Χαρακόπουλος Μάξιμος Παντελής 00266 Δευκαλίωμος 11 Λάρισα 41222 6944254885 3/14/2011
Χαρακόπουλος Σάββας Γεώργιος 00285 Αιγάνης 1 Λάρισα 41447 4/1/2011
Χαρακοπούλου Αναστασία Άγνωστο 00330 Κανάρη 5 Λάρισα (2410)288181 6943939246 1/24/2013
Χαραλαμπίδου Χρυσάνθη Νικόλαος 00267 Τύρναβος 6973311467 3/1/2011
Χαρισμανίδη Σοφία Άγνωστο 00344 Φαρσάλων 76 Λάρισα 6970413470 2/24/2013
Χαρισμανίδης Θεόδωρος Άγνωστο 00343 Φαρσάλων 76 Λάρισα (2410)627321 2/24/2013
Χαρισμανίδης Νικόλαος Άγνωστο 00248 Φαρσάλων 76 Λάρισα 6977284600 2/3/2010
Χατζηαβραάμ - Μωριάνου Βασιλική Παναγιώτης 00249 Σεφέρη 76 - 78 Λάρισα 41223 (2410)233236 6939229289 2/2/2010
Χατζηβασιλείου Σάββας Βασίλειος 00250 Δουβλή 2 Λάρισα 41334 (2410)619383 2/2/2010
Χατζηεφραιμίδης Δημήτιος Σταύρος 00350 Τριών Ιεραρχών 21 Λάρισα 41335 (2410)619427 6932651746 6/16/2013
Χατζηιωάννου Χριστίνα Άγνωστο 00300 (2410)617772 6942550270 11/10/2012
Χατζηιωάννου Μαριάνθη Άγνωστο 00299 (2410)531951 6972326912 11/10/2012
Χατζηπαναγιώτου Ασημένια Παναγιώτης 00251 Πουρνάρι Συκουρ 3/15/2010

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΕιδοςΒιβλιου ΤιτλοςΒιβλιου Τόμος Συγγραφεας Κωδικοςβιβλιου ΕτοςΕκδοσης ΗμνιαΚτησης
Έρευνας
Μαθητικές Επιλογές - 0015-01 2012
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΛΑΡΙΣΑ - 0004-01 2012
Πολιτιστικές Διαδρομές στην Πόλη μας - 0019-01 2014
Ρωμιοί της Καππαδοκίας - Χαρακόπουλος Μάξιμος 0021-01 2014 1/31/2014
ΣΥΜΠΑΝ στην Αρχαία Ελλαδα και Σήμερα - Λαγός Χρήστος 0010-01 2008
Ιστορικό
90 Χρόνια Μνήμης Μικρασίας - 0020-01 2012 5/28/2015
Αναμνήσεις Από τη Χαμένη Πατρίδα μου - Καρασούλη - Μαστοριάδου Ανδρονίκη 0023-01 2014 10/25/2015
ΑΡΧΑΙΑ ΛΑΡΙΣΑ Από την Ίδρυσή της έως το 146 π.Χ. - Λαγός Χρήστος 0024-01 2015 11/7/2015
ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙ - 0011-01 2013 4/30/2014
Ελληνικές Πατρίδες - 0012-01 2008
ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΌΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥ - Δούκας Στρατής 0009-01 2008
ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ - 0006-01
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΝΙΑΡΧΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ 0008-01 2013 5/26/2013
Λεύκωμα Σινασός της Καππαδοκίας - 0013-01 1924 10/9/2011
ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Α Γεωργακόπουλος Κων/νος 0001-01 2010
ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Β Γεωργακόπουλος Κων/νος 0001-02 2010
ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γ Γεωργακόπουλος Κων/νος 0001-03 2010
ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΧΑΙΡΕ - 0003-01 2013
Ο ΣΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ - 0002-01 2011
Σμύρνη - 0016-01 2013
Μυθιστόρημα
Αδυσώπητο Μίσος - Αγαθοκλέους - Παπακώστα Τέρψα 0025-01 2014 11/9/2015
Λαϊκά Παραμύθια της Μικρασίας - 0017-01
ΜΥΣΤΙΚΑ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ - 0007-01
Παραμύθια της Μικράς Ασίας - 0018-01 2008
Παραμύθια της Σμύρνης - 0014-01 1967
ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΖΙΚΟΥ - Τσαρουχάς Σταμάτης 0005-09 2012
ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΖΙΚΟΥ - Τσαρουχάς Σταμάτης 0005-08 2012
ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΖΙΚΟΥ - Τσαρουχάς Σταμάτης 0005-07 2012
ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΖΙΚΟΥ - Τσαρουχάς Σταμάτης 0005-06 2012
ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΖΙΚΟΥ - Τσαρουχάς Σταμάτης 0005-03 2012
ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΖΙΚΟΥ - Τσαρουχάς Σταμάτης 0005-04 2012
ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΖΙΚΟΥ - Τσαρουχάς Σταμάτης 0005-10 2012
ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΖΙΚΟΥ - Τσαρουχάς Σταμάτης 0005-18 2012
ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΖΙΚΟΥ - Τσαρουχάς Σταμάτης 0005-02 2012
ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΖΙΚΟΥ - Τσαρουχάς Σταμάτης 0005-05 2012
ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΖΙΚΟΥ - Τσαρουχάς Σταμάτης 0005-11 2012
ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΖΙΚΟΥ - Τσαρουχάς Σταμάτης 0005-12 2012
ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΖΙΚΟΥ - Τσαρουχάς Σταμάτης 0005-13 2012
ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΖΙΚΟΥ - Τσαρουχάς Σταμάτης 0005-14 2012
ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΖΙΚΟΥ - Τσαρουχάς Σταμάτης 0005-15 2012
ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΖΙΚΟΥ - Τσαρουχάς Σταμάτης 0005-17 2012
ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΖΙΚΟΥ - Τσαρουχάς Σταμάτης 0005-19 2012
ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΖΙΚΟΥ - Τσαρουχάς Σταμάτης 0005-20 2012
ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΖΙΚΟΥ - Τσαρουχάς Σταμάτης 0005-01 2012
ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΖΙΚΟΥ - Τσαρουχάς Σταμάτης 0005-16 2012
Ποιήματα
Οι Δρόμοι της Γιάννουλης - Αράπκουλε Μαρία 0022-01 2015 10/24/2015

ΠΡΑΚΤΙΚΟ Δ.Σ. ΤΗΣ 18/11/2015

Σήμερα την 18/11/2015 και ώρα 7:00 μ.μ. συνήλθαν στα γραφεία του Συλλόγου, κατόπιν πρόσκλησης της Συμβούλου που πλειοψήφησε στις εκλογές της 12/11/2015 κ. Θεοδώρου Δέσποινας, τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με μόνο θέμα ημερήσιας διατάξεως «την κατάρτιση σε Σώμα των μελών του Δ.Σ.» που προέκυψε από τις εν λόγω εκλογές.
Την προεδρία του Συμβουλίου ανέλαβε προσωρινά η πλειοψηφήσασα σύμβουλος κ. Θεοδώρου Δέσποινα, η οποία, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, καθόσον παρίσταντο και τα επτά Τακτικά Μέλη, που εκλέχτηκαν από την Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου, που έγινε την 12/11/2015, εξήγησε την διαδικασία που προβλέπεται από το Καταστικό του Συλλόγου για την κατάρτιση σε Σώμα το Δ.Σ. Κατόπιν έγινε ψηφοφορία για την ανάδειξη του Προέδρου του Σώματος, από την οποία αναδείχτηκε ομόφωνα Πρόεδρος του Δ.Σ. για την επόμενη τριετία η κ. Δέσποινα Θεοδώρου, η οποία, αφού ευχαρίστησε τα μέλη για την εμπιστοσύνη των μελών προς το πρόσωπό της, κατέλαβε οριστικά τη θέση της Προέδρου και προχώρησε την διαδικασία εκλογής για τις υπόλοιπες θέσεις στο Δ.Σ.
Αφού διεξήχθηκαν οι προβλεπόμενες από το καταστατικό φηφοφορίες, εκλέχθηκαν κατά σειρά : 1. Η κ. Βαφειάδου Φανή, Αντιπρόεδρος 2. Η κ. Σιαφογιάννη - Καρανικόλα Άρτεμις, Γραμματέας 3. Ο κ. Λαγός Χρήστος, Ταμίας και 4. Η κ. Μαντζιαφού Χαρίκλεια, Έφορος.
Έτσι, το Δ.Σ. καταρτίστηκε σε Σώμα ως εξής:
- Θεοδώρου Δέσποινα, Πρόεδρος
- Βαφειάδου Φανή, Αντιπρόεδρος
- Σιαφογιάννη - Καρανικόλα Άρτεμις, Γραμματέας
- Λαγός Χρήστος, Ταμίας
- Μαντζιαφού Χαρίκλεια, Έφορος
- Τουρμούσογλου Δέσποινα, Μέλος
- Ιωακειμίδης Δημήτριος, Μέλος

Αφού η Πρόεδρος ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του νέου Δ.Σ., μη υπάρχοντος άλλου θέματος, έλυσε τη Συνεδρίαση

Η Πρόεδρος Η Γραμματέας

 

Μνήμες Μ. Ασίας - Μνήμες Ελληνισμού

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου να παραυρεθούν στην εκδήλωσή μας με θέμα "Μνήμες Μ. Ασίας - Μνήμες Ελληνισμού" που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 19:30 στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (Δ.Ω.Λ.), υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λάρισας - Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ομιλίες του κ. Θεοφάνη Μαλκίδη, Διδάκτορα κοινωνικών επιστημών, με θέμα: "Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑΣ" και του Οικονομολόγου και Συγγραφέα, αλλά και μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου Χρήστου Λαγού με θέμα: "ΑΡΧΑΙΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ - Ρήσεις και απόψεις για τη δημιουργία του Κόσμου".

Επίσης θα βραβευθούν δύο κυρίες μέλη του Συλλόγου για την ανιδιοτελή προσφορά τους σ' αυτόν, ενώ το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου, με τη συνοδεία μουσικού σχήματος από  το  Μουσικό σχολείο Λάρισας, θα χορέψει Μικρασιάτικους χορούς. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ!!!

Ημέρα Μνήμης Μικρασιατών

ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.
Ο Σύλλογος μας, όπως κάθε χρόνο, συμμετείχε και φέτος (24/10/2015) στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Γενοκτονίας των Μικρασιατών Ελλήνων από τους Τούρκους. Μετά τη λειτουργεία στον Άγιο Αχίλλειο, εψάλη δέησης και κατόπιν η έφορος του Συλλόγου μας κα Ζαφειρία Κοτζαμάνογλου εκφώνησε μέσα στον ιερό Ναό σχετικό με την επέτειο λόγο. Κατόπιν, από τους επισήμους και τον πρόεδρό μας κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο των Ηρώων.
Ο λόγος της κας Κοτζαμάνογλου είναι ο παρακάτω.Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας Μικρασιατικού Ελληνισμού

Λάρισα, 4 Οκτωβρίου 2015

Σεβασμιώτατε,

Αξιότιμοι εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας,

Κυρίες και κύριοι,

Αν και η ομιλία αυτή γράφτηκε για να τιμήσει την επέτειο της γενοκτονίας του μικρασιατικού ελληνισμού, που συστηματοποιήθηκε στις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα και κορυφώθηκε το Σεπτέμβριο του 1922, δεν θα εστιάσει στα ιστορικά γεγονότα. Δεν θα αναλύσει τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα, τις αλληλοσυγκρουόμενες Μεγάλες Ιδέες και τους διχασμούς, που οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων σε έναν θάνατο ειδεχθή και απάνθρωπα μαρτυρικό, και κάποιες άλλες εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων σε μια υπόλοιπη ζωή βουτηγμένη στην οδύνη και τους εφιάλτες.

Θα προσπαθήσει, ισορροπώντας ριψοκίνδυνα, να ρίξει μια φευγαλέα αλλά χρήσιμη ματιά σ' εκείνα τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, σκοπίμως ή τυχαίως, αγνοημένα απ' τη γραφίδα του ιστορικού, που όμως βρίσκονται πάντα πίσω από όλα όσα αυτή περιγράφει και καταγράφει, είτε σημαντικά, είτε ασήμαντα. Στα βάθη εκείνα που έχουν για καθρέφτη τους το ήθος των πρωταγωνιστών (όποιοι κι αν είναι αυτοί), με μια λέξη, το Ήθος των Ανθρώπων.

Αν, βέβαια, μας ενδιαφέρουν οι αριθμοί ως ενδεικτικά στοιχεία μεγέθους και βαρύτητας των γεγονότων, θα υπενθυμίσουμε επιγραμματικά ότι σύμφωνα με τον καθηγητή Κυριάκο Αμανατίδη «οι Έλληνες που έγιναν θύματα του προγράμματος εθνοκάθαρσης από τους Νεότουρκους και από το κεμαλικό καθεστώς της Τουρκίας στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα ανέρχονται στο ένα εκατομμύριο επτακόσιες χιλιάδες», ενώ, ως γνωστόν, ο αριθμός των προσφύγων φτάνει το 1.500.000 ψυχές.

 

Αφιερωμένη, λοιπόν, στη γενοκτονία του μικρασιατικού ελληνισμού η σημερινή Ημέρα Μνήμης. Σε τι μας χρειάζονται, αλήθεια, οι ημέρες μνήμης; Σε τι μας χρησιμεύουν οι επαναλαμβανόμενες ιεροτελεστίες εορτών, εθίμων και επετείων; Μας χρειάζονται, κατ' αρχάς; Χρειάζονται σε ένα έθνος, σ' ένα λαό;

Ας θέσουμε το ίδιο ερώτημα αλλάζοντάς του την κλίμακα: Τι χρειάζεται η μνήμη σ' έναν άνθρωπο; Ή, για να το θέσουμε κάπως διαφορετικά, τι είναι ένας άνθρωπος χωρίς μνήμη, χωρίς τις αναμνήσεις του; Η απάντηση σ' αυτό το ερώτημα, δυστυχώς, είναι εύκολη, καθώς τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε, μπροστά στην οδυνηρή εικόνα ενός αγαπημένου ή απλά γνωστού προσώπου, που εξαιτίας συγκεκριμένης νευρολογικής νόσου, εκτός των άλλων συμπτωμάτων, χάνει σταδιακά τη μνήμη του. Το βλέπουμε να χάνει την ικανότητα να αναγνωρίζει τους οικείους του, το περιβάλλον στο οποίο ζει και τέλος τον ίδιο τον εαυτό του, με μια λέξη την αυτοσυνειδησία του. Να χάνει, γρήγορα ή αργά, την ικανότητα να αυτοεξυπηρετείται, δηλαδή, την αυτονόητη για τους υπόλοιπους, ικανότητα να καλύπτει τις βιοτικές και τις άλλες καθημερινές, ατομικές του ανάγκες, με μια λέξη την ανεξαρτησία του. Πρόκειται, βέβαια, για τη γνωστή μας νόσο Alzheimer.

Εμείς οι ίδιοι, ο καθένας από εμάς, τι θα ήμασταν χωρίς τις αναμνήσεις μας, χωρίς τα βιώματά μας; Σίγουρα όχι ο εαυτός μας. Αυτό που είμαστε (και κατ' επέκταση αυτό που έχουμε συνείδηση, που αναγνωρίζουμε, ότι είμαστε) καθορίζεται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τη λειτουργία και το περιεχόμενο της μνήμης μας, όποιο και αν είναι αυτό.

Όλοι μας, όταν κάποια στιγμή ακουμπήσαμε τη φλόγα της φωτιάς και καήκαμε, δεν πρόκειται να το ξανακάνουμε, εκτός αν η μνήμη μας πάψει να λειτουργεί, οπότε δεν μπορούμε ούτε να αναγνωρίσουμε τη φωτιά ούτε να θυμηθούμε ότι κάποτε καήκαμε και πονέσαμε. Και θα πάμε να πέσουμε και μέσα. Ενδεχομένως.

Μα αυτό, που ισχύει για τους μεμονωμένους ανθρώπους, μήπως δεν ισχύει και για τα σύνολα; Για τα έθνη και τους λαούς; Και τι άλλο μπορεί να είναι η γραπτή ιστορία και η προφορική παράδοση (από το απλό παραμύθι μέχρι το πιο πολύπλοκο έθιμο), παρά η λειτουργία και το περιεχόμενο της συλλογικής μνήμης, της μνήμης της ομάδας;

Έχοντας όλα αυτά στο νου, ας φανταστούμε ένα έθνος χωρίς μνήμη. Ένα έθνος που σε κάθε περίοδο της ιστορίας του είναι σαν να κάνει τα πρώτα του βήματα. Ένα έθνος, όπου η κάθε γενιά δεν μπορεί να αναγνωρίσει την κληρονομιά της προηγούμενης, επειδή δεν υπάρχει κανείς που να τη γνωρίζει. Αδυνατώντας να την ερμηνεύσει και να τη χρησιμοποιήσει, χάριν ευκολίας την απορρίπτει (ως άχρηστη, επικίνδυνη, οπισθοδρομική). Αυτό το έθνος θα έμοιαζε, λίγο ως πολύ, με μια αγέλη, πού είναι αναγκασμένη να πειραματίζεται για το κάθε τι: ποια κατεύθυνση να ακολουθήσει, ποιους στόχους να θέσει, πώς να επιλέξει τους αρχηγούς του, πώς να αντιμετωπίσει τους λαούς που θα συναντήσει στην πορεία του, και πολλά άλλα. Αδυνατώντας να κρίνει και να σχεδιάζει τις κινήσεις του, δρώντας με βάση το ένστικτο εφόσον του λείπει η εμπειρία, θα πληρώνει συνεχώς το τίμημα λανθασμένων επιλογών του. Θυμηθείτε, εδώ, το παραμύθι που, στις διάφορες παραλλαγές του, μιλά για έναν παράλογο βασιλιά που δίνει διαταγή στους υπηκόους του να σκοτώσουν όλους τους γέρους της πολιτείας. Ένας νέος, λέει, αψηφά τη διαταγή, κρύβει τον ηλικιωμένο πατέρα του κι εκείνος, σαν μια ζωντανή κιβωτός μνήμης και σοφίας, την κρίσιμη ώρα, τους σώζει από την αυθαιρεσία του παράλογου άρχοντα και από το βέβαιο χαμό.

Είναι τεράστιο το θέμα της συλλογικής μνήμης για να αναλυθεί αυτή τη στιγμή και οι πτυχές πολλές: από ποιον και πώς δημιουργείται, πώς και για ποιο σκοπό καλλιεργείται, ερμηνεύεται και μεταδίδεται, πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη και η εγρήγορση που απαιτείται από αυτούς που τη διαχειρίζονται, πώς μπορεί κανείς να ελέγξει τις πηγές της που συχνά χάνονται στα βάθη του χρόνου και να κατασιγάσει τα ανθρώπινα πάθη που πολύ εύκολα τη μετατρέπουν σε επαναλαμβανόμενους κύκλους μίσους, είναι ερωτήματα που από μόνα τους αποτελούν θέματα πολλών ξεχωριστών ομιλιών.

Θα υπογραμμίσουμε μόνον, αυτό που όλοι μας αναγνωρίζουμε: πως η πολυτιμότερη ίσως συμβολή της ορθά λειτουργούσας μνήμης, τόσο στη ζωή ενός ανθρώπου όσο και στην πορεία ενός λαού, είναι η αποφυγή των ίδιων λαθών. Να θυμάται κανείς ότι ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά του, τον οδήγησε πριν λίγα χρόνια στο χείλος του γκρεμού και να μην τον ξαναπάρει, ό,τι κι αν του ψιθυρίζουν οι Σειρήνες.

Είναι όμως μόνο αυτό;

Όταν η Ωραία Ελένη, στην τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες» προσπαθεί, για να σώσει τη ζωή της από το μένος του Μενέλαου, να απεμπολήσει κάθε ευθύνη που τη βαρύνει για την έναρξη και τη συνέχιση του τρωικού πολέμου, φτάνοντας να κατηγορήσει ακόμα και τη θεά Αφροδίτη ως υπεύθυνη, η Εκάβη, η έκπτωτη βασίλισσα της Τροίας που «εν μια νυκτί» έχει χάσει τα πάντα, μεταξύ άλλων, της λέει:

«Έτσι πάντα κοιτάζοντας πώς θα τα φέρει η τύχη, την ακλουθούσες κι η αρετή καθόλου δε σ' ένοιαζε»... Αυτή η αρετή, την οποία μας προβάλει η πανάρχαια αυτή μικρασιάτισσα πρόσφυγας, αυτό το ήθος, μήπως έχει κάποια σχέση με τη μνήμη και ποια; Τη μνήμη, όχι αυτή τη στατική και καταθλιπτική των μνημοσύνων, αλλά τη ζωντανή, δυναμική λειτουργία της μνήμης που δόθηκε στον άνθρωπο, βάσανο και χάρισμα, για να προχωρεί μπροστά.

Ας ακούσουμε, λοιπόν, την απάντηση που δίνει σ' αυτό το ερώτημα, όχι ένας σύγχρονος επιστήμονας-σημερινός ομιλητής, που έγραψε γι' αυτά από ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, καθισμένος στην ασφάλεια του γραφείου του και της βιβλιοθήκης του, αλλά ένας άνθρωπος που έζησε και επέζησε από το καμίνι της Μικρασιατικής καταστροφής και των Ταγμάτων Εργασίας και γι' αυτό ακριβώς συνιστά το καλύτερο παράδειγμα υγιούς διαχείρισης της μνήμης. Γράφει, λοιπόν, ο Ηλίας Βενέζης στο βιβλίο του «Μικρασία Χαίρε», κοντά 50 χρόνια μετά τα φρικτά εκείνα γεγονότα:

«Είπαμε στους Τούρκους:

-Δεν έχουμε πια να μοιράσουμε τίποτα. Ας γίνουμε φίλοι.

Μας είπαν:

-Πρέπει, πρώτα, να τα σβήσετε όλα. Έχετε μια κλεισμένη πόρτα στο Φανάρι. Τι τη θέλετε;

Δεν άφηναν να κυκλοφορούν βιβλία ελληνικά που περιγράφανε την περιπέτεια του ελληνισμού. Απαγορεύανε στους συγγραφείς τους να επισκεφθούνε στη Μικρασία τον τόπο που γεννήθηκαν. Η ιστορία που διδάσκανε στα σχολεία τους  έλεγε ό,τι ήθελε. Θέλαν να σβήσουμε και απ' τη δική μας ιστορία την αλήθεια και τα παθήματά μας.

Τους είπαμε:

-Επειδή ειλικρινά θέλουμε να συμφιλιωθούμε, αισθανόμαστε την ανάγκη να εξηγηθούμε μια για πάντα σ' αυτό το σημείο. Είμαστε ένας τόπος που η μοίρα του είναι να πληρώνει την κίνηση της ιστορίας με πόνο και αίμα. Απ' τους παλαιούς μας χρόνους έρχονται οι ενθυμήσεις, τα παραμύθια και τα δάκρυα. Οι μητέρες μας, για να αποκοιμίσουν τα παιδιά τους, δεν έχουν να τους λένε χαρούμενα παραμύθια για πουλιά και για δάση. Τους λένε για αραπάδες και για κουρσάρους, για σφαγές και για πείνα. Τα τραγούδια μας έχουν τον αυστηρό ρυθμό της πικρής μας πείρας, και τα πουλιά και τα δέντρα μιλάνε στα τραγούδια μας για να αλαφρώσουν την καρδιά μας, μα και για να μας θυμίζουν. Όλα σ' εμάς εδώ υπάρχουν για να θυμίζουν. Είμαστε ένας λαός της μνήμης. Αυτό είναι η πηγή της λύπης και της περηφάνιας μας. Πηγή κι εκείνης της άλλης δύναμης που μας βοηθά να μη γονατίζουμε, να σηκωνόμαστε όρθιοι, όσο βίαιοι κι αν είναι οι άνεμοι, όσο άγρια κι αν είναι η θύελλα. Κάθε κομμάτι της γης που πατούμε, κάθε δέντρο, κάθε βουνό, κάθε πέτρα, κάθε κάβος - όλα έχουν να πουν για μεγαλείο και για δάκρυα. Περνούν από μητέρα σε μητέρα, από πάππο προς πάππο, στους απλούς ανθρώπους της γης μας και της θάλασσάς μας - και αυτό είναι που τους δίνει την ίσια ματιά, τη λίγο θλιμμένη, τη γεμάτη αξιοπρέπεια και εγκαρτέρηση.

Λοιπόν - λέμε στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου - αν ζητάτε να σβήσουμε την ιστορία μας, το συναξάρι μας, το μαρτυρολόγιό μας - αυτό δεν το μπορούμε. Όμως ξέρουμε να κάνουμε κάτι άλλο τίμιο και βαθύ: μπορούμε να μη μνησικακούμε. Γι' αυτό χωρίς να σβήσουμε την ιστορία μας, εμείς τη συναδελφοσύνη των λαών μας θα τη βοηθήσουμε έτσι: θα βάλουμε στο μερίδιό μας όλα όσα υποφέραμε, τόσους αιώνες μίσους, τη λύπη μας και τον ξεριζωμό μας. Και απ' την άλλη θα βάλουμε την αγάπη μας για την ειρήνη, τη συνείδηση της ανάγκης να μη βρεθούνε πια οι λαοί μας σε πόλεμο και σε εξολοθρεμούς».

Για να συνεχίσει παρακάτω, απαντώντας (στο «Εκ βαθέων») στην απορία ξένης συγγραφέως «πώς γίνεται να υπάρχει τόση καρτερία και τόση ελπίδα μέσα σε τόση φτώχεια, το χειμώνα, μες στα ερείπια και στα φτωχοκάλυβα;».

-Αυτό είναι η δύναμή μας.

Λέμε σε κάθε δύσκολη ώρα: «Τι είναι αυτά μπροστά σε ό,τι υπέφεραν οι πατέρες μας;»

Και έχοντας την παρηγοριά αυτού του μέτρου στερεωνόμαστε στα πόδια μας, κάνουμε σίδερο   την καρδιά μας. Αυτός ο σύνδεσμος με το παρελθόν έγινε, με τον καιρό, ενέργεια καθαρά πνευματική. Το «πάθος» δεν έγινε μόνο «μάθος», έγινε λύτρωση.

 

Σας ευχαριστώ

 

Ζαφειρία Κοτζαμάνογλου

 

 

 

 

 

 


Μικρασιάτες πρόσφυγες σε Ελλάδα και Κύπρο

Στις 28/5/2015 συνδιοραγανώθηκε σε αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας από τον Σύλλογό μας και τον Σύλλογο Κυπρίων Ν. Λάρισας, εκδήλωση με θέμα: "ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ". Διαβάστε κατωτέρω το δελτίο τύπου που εκδόθηκε μετά το πέρας της εκδήλωσης:

Κοινή εκδήλωση Μικρασιατών και Κυπρίων Λάρισας
"Τρεις χιλιετίες Μικρασιατικού Πολιτισμού. Τόσο αρχαίο είναι το παρόν μας".

Αυτή η μνήμη έχει τραφεί από την αίγλη και τη μοναδικότητα του Μικρασιατικού χώρου, ενός χώρου σαν κανενός άλλου με τέτοια πολυπολιτισμική κληρονομιά. Από τον Μικρασιατικό χώρο προέρχεται ένας πανάρχαιος πολιτισμός, που έδωσε τα Ομηρικά έπη, την προσωκρατική ιωνική φιλοσοφία, το Ευαγγέλιο στην ελληνική γλώσσα, τα Πατερικά Κείμενα, το έπος του Διγενή Ακρίτα, την Αποκάλυψη του Ιωάννη και συνεχίζει να δίνει τη σκυτάλη στο σύγχρονο πολιτισμό.
Τα παραπάνω επεσήμανε, μεταξύ άλλων η Πρόεδρος των Μικρασιατών Κύπρου, Φιλόλογος, διακεκριμένη λογοτέχνης και ποιήτρια Κυρία Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου η οποία την Πέμπτη 28 Μάιου, βρέθηκε στη Λάρισα προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νομού Λάρισας και ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας, με θέμα «Μικρασιάτες πρόσφυγες σε Ελλάδα και Κύπρο» που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.
Στην αρχή της ομιλίας της, η κ. Σαββίδου Θεοδούλου, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της για το γεγονός ότι βρέθηκε στην πανέμορφη πόλη της Λάρισας και ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την πολύ τιμητική πρόσκληση να παρευρεθεί και μιλήσει στην εκδήλωση τους. Στην συνέχεια είπε μεταξύ άλλων: «... Αυτός ο πανάρχαιος ελληνικός πολιτισμός του Μικρασιατικού χώρου παρών από τα προϊστορικά χρόνια, που είχε εμπνεύσει πολλαπλά τη μυθολογία και έδωσε τις ονομασίες των τόπων του, ανθεί και φέρει αρχές, ιδέες, πεποιθήσεις. Κομίζει αλώβητα ήθη παρά τις τραγικές συνέπειες των αλώσεων και των πολέμων, στις οποίες θυσιάστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και εκτοπίστηκαν άλλες τόσες.... Στη Μικρασιατική καταστροφή ο απολογισμός είναι 300.000 όμηροι από τους οποίους επιστρέφουν μόνο 340 άτομα, 50.000 αγνοούμενοι από τους οποίους επέστρεψαν μόνο οι 18.000, 700.000 νεκροί και 1.500.000 πρόσφυγες. Δεν ξεχνούμε βεβαίως τα λάθη, τους εθνικούς διχασμούς, τις συγκρουσιακές συμπεριφορές, την αθέτηση συμφωνηθέντων, την παραβίαση συνταγματικών και ηθικών αρχών, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που οδηγούν σε πληγές, πληγές που παραμένουν ανοιχτές όσα χρόνια κι αν περάσουν. Δυο λέξεις αρκούν: Μικρασία - Κύπρος.
Ο πληθυσμός ο οποίος ζει σήμερα στην Ελλάδα και στην Κύπρο είναι ενισχυμένος από τον πληθυσμό, που άφησε την πανάρχαια πατρίδα του και κατέφυγε στην ελεύθερη Ελλάδα και στην αγγλοκρατούμενη Κύπρο το 1922. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία τους που οι Έλληνες είχαν περιοριστεί σε τόσο στενό χώρο, ξεριζωμένοι από τη Μικρασία, η πρώτη φορά που καλείται ο Ελληνισμός να εξασφαλίσει τα προς το ζην και να δημιουργήσει πολιτισμό επί της ευρωπαϊκής μόνον όχθης του Αιγαίου.
Όπλο επιβίωσης το πνεύμα. Σ' αυτό στηρίχτηκε ανέκαθεν ο Ελληνισμός και σ' αυτό πρέπει να στηριχτεί και τώρα.... Δε χρειάζεται πολλή σοφία για να κατανοήσει κανείς τη σχέση μεταξύ της πνευματικής και της οικονομικής ανάπτυξης ενός λαού ή μάλλον για να κατανοήσει το αξίωμα ότι ο παραγωγικότερος και δημιουργικότερος τομέας στη ζωή ενός λαού είναι ο τομέας της παιδείας. Όλα τα άλλα εξαρτώνται από αυτήν.... Με αυτή τη συνειδητή παράδοση των χιλιετηρίδων οι Μικρασιάτες πορεύτηκαν στη διασπορά, φέρνοντας μαζί τους την εθνική ψυχή τους και τα ιερά και όσια τους, και μ' αυτές τις αξίες των προγόνων τους και τις ικανότητές τους, εργατικότητα, καρτερία, και αξιοπρέπεια, πρόκοψαν και συνέτειναν σ' ένα είδος αναγέννησης του Έθνους. Λειτούργησαν καταλυτικά και πρωτοποριακά στους χώρους των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών, της οικονομίας και ακόμα λειτουργούν....
Αναφερόμενη στην λειτουργία του Συλλόγου Μικρασιατών Κύπρου είπε: «Καταγράφοντας ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κύπρου, τα κειμήλια, που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες του '22, αγαπητοί μου, δεν είναι τυχαίο, που βρίσκουμε εικόνες αγίων και βιβλία. Βιβλία στο ελληνικό αλφάβητο με τούρκικο λόγο. Τα λεγόμενα Καραμανλίδικα. Και είναι: η Παλαιά και Καινή Διαθήκη, οι Πράξεις των Αποστόλων, Ταμείον Ορθοδοξίας, τα Ευαγγέλια, η Ιστορία του μοναστηριού του Κύκκου κ.ά.
Και κατέληξε: «...Ο αγώνας μνήμης είναι συνεχής για να φωτίζει το αύριο και να παρατείνει τη ζωή. Όλοι οφείλουμε να επιστρέφουμε στο παρελθόν μνημονεύοντας στο παρόν, σε καιρούς αγωνιώδεις, καιρούς κρίσης, ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης και λησμονιάς για να μπορούμε να συνεχίσουμε στο μέλλον που περιμένει αδήριτος και αδέκαστος κριτής. Είναι γνωστό πως στους καιρούς δοκιμασίας, που διάγουμε, αν σβήσουμε, αν αγνοήσουμε τη συλλογική μας μνήμη, τότε θα χάσουμε την ικανότητα να στηρίζουμε τον πραγματικό μας εαυτό. Η διεκδίκηση και η υπεράσπιση του δικαιώματος της μνήμης ξαναβρίσκει ακόμη μια φορά τη συλλογική υπόστασή της, στις συνειδήσεις των αδικημένων, των αδικαίωτων και των δικαίων...
Μνήμη λοιπόν Σμύρνης, Τραπεζούντας, Κερασούντας και Καππαδοκίας. Μνήμη Αϊβαλίου, Εφέσου και Σελεύκειας, Αττάλειας, Αλλάγιας και Ανεμουρίου. Μνήμη Προύσας, Μερσίνας και Φιλαδέλφειας. Μνήμη Εύξεινου Πόντου. Μνήμη του μάρτυρος και αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης. Μνήμη Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, Φώτη Κόντογλου, Κοσμά Πολίτη, Μεγάλου Βασιλείου, Νικηφόρου Φωκά, Ηλία Βενέζη. Μνήμη Γιώργου Σεφέρη..... Μνήμη κι όλων των ανώνυμων αδελφών μας που χάθηκαν στα εργατικά τάγματα και τα οροπέδια της Ανατολής. Μνήμη, πάλι και πάλι, Ιωνίας και Πόντου. Μνήμη Κωνσταντινουπόλεως και Μικρασίας. Είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτόμαστε όχι με αιώνες αλλά με χιλιετηρίδες».
Χαιρετισμούς απηύθυναν: Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, εκ μέρους του Περιφερειάρχη ο κ. Γ. Λαδόπουλος, εκ μέρους του Δημάρχου ο κ. Γ. Σούλτης, η Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Κυρία Άννυ Ψάρρα - Περήφανου και οι πρόεδροι των συλλόγων Μικρασιατών και Κυπρίων Λάρισας κ.κ. Γ. Καρύδης και Ντ. Αυγουστή που τόνισαν: «Στον αιώνα που μας πέρασε, ο Ελληνισμός υπέστη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο (προδοσία) δύο συντριπτικές στρατιωτικές ήττες στην Μ. Ασία και την Κύπρο, με οδυνηρές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα.... Γενεές παιδιών μεγάλωσαν και μεγαλώνουν χωρίς καν να γνωρίζουν ότι η Μικρά Ασία πριν την καταστροφή ήταν το Λίκνο του Πολιτισμού που εξέπεμπε την ακτινοβολία του παντού. Κύπρος και Μ. Ασία είναι δύο χώροι του Ελληνισμού με κοινά στοιχεία σε όλους τους τομείς όπως στη μουσική, στη λαϊκή ευσέβεια, στις παραδόσεις, στα φαγητά, στην τέχνη, στο εμπόριο, στην ορθόδοξη πίστη, στην τιμή των Αγίων... αυτό το ήθος της πίστης και της ελπίδας έσμιξε και μπόλιασε ακόμη περισσότερο την αμφίδρομη διαιώνια σχέση Κύπρου και Μικράς Ασίας. Αυτές οι μνήμες που δεν πρέπει να αφεθούν να ξεθωριάσουν στον χρόνο είναι που οδήγησαν τους Μικαρισάτες και τους Κυπρίους της πόλης μας στην απαρχή μιας συνεργασίας προκειμένου να τις αναδείξουν και να τις μεταλαμπαδεύσουν και στις επόμενες γενεές... Η αποψινή εκδήλωση είναι μόνο η αρχή, αφού σίγουρα θα υπάρξει και συνέχεια... ».


Ποιήματα τους για την Μικρά Ασία απήγγειλαν οι ποιήτριες Μαρία Περατικού Κοκαράκη και Μαρία Αράπκουλε. Το θερμό χειροκρότημα του κόσμου απέσπασαν τα μέλη της χορωδίας και του χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου Μικρασιατικών που έκλεισαν την εκδήλωση με τραγούδια και χορούς της Μ. Ασίας και της Κύπρου. Την παρουσίαση του προγράμματος είχε η δημοσιογράφος και Γραμματέας του Συλλόγου Μικρασιατών Δέσποινα Θεοδώρου. Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Α.Τ.Α., του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Βουναίνων και πλήθος κόσμου που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα.

 

 

 

 


Γενική Συνέλευση - Κοπή πίτας

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15/1/2015, σε αίθουσα του ξενοδοχείου ΜΕΤΡΟΠΟΛ, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας. Σ' αυτήν αναγνώσθηκαν η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, ο Οικονομικός απολογισμός για το έτος 2014, καθώς και ο Προϋπολογισμός για το έτος 2015. Στη συνέχεια ο Πρλοεδρος του Δ.Σ. κ. Γιώργος Καρύδης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του Συλλόγου για το 2014.
Στιγμιότυπο από την κοπή της πίτας του Συλλόγου
Μετά τη λήξη της Γ.Σ. επακολούθησε η κοπή της πίτας του Συλλόγου την οποία ευλόγησε ο πατέρας Νεόφυτος.

Εκκλησιασμός στην Αγία Σοφία

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Σύλλογός μας γιόρτασε γιόρτασε στις 27/12/14 την προστάτιδα μας Αγία Σοφία στον  ιερό ναό της Αγίας Σοφίας Λάρισας. Μετά τη λειτουργία τελέστηκε δοξολογία με αρτοκλασία, μετά το τέλος της οποίας ο κ. Χρήστος Παυλίδης, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου, εκφώνησε τον λόγο, στον οποίο αναφέρθηκε στη μακραίωνη παρουσία των Ελλήνων στην Μ. Ασία.

Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο με τον κ. Χ. Παυλίδη κατά την εκφώνηση του λόγου.

Στο Χαμόγελο του Παιδιού

Ο Σύλλογός μας, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του "Χαμόγελου του Παιδιού", στις 23/12/2014 και ώρα 12.00 π.μ., διέθεσε τη χορωδία του, η οποία, υπό τη διεύθυνση του κ. Αντώνη Μαρέτη΄έψαλλε κάλαντα της Μ.Ασίας και από όλη την Ελλάδα, στο χώρο του περιπτέρου του "Χαμόγελου του παιδιού", στην πλατεία του Αγίου Βησσαρίωνος.

Στη φωτογραφία στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων των Χριστουγγέννων και της Πρωτοχρονιάς του Δήμου Λαρισαίων, η Χορωδία μας, υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Αντώνη Μαρέτη, έψαλλε κάλαντα της Μ. Ασίας και από όλη την Ελλάδα, την Παρασκευή 19/12 και ώρα 12.00.
Η χορωδία του Συλλόγου στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην είσοδο του Γαλλικού Ινστιτούτου, στην οδό Κούμα και στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία.

Η χορωδία μας στη Νίκαια

Η χορωδία του Συλλόγου Στη Νίκαια Λάρισας

Στις 13/12/14 και στην αίθουσα Πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Κιλελέρ στη Νίκαια Λάρισας, εν όψει των εορταστικών ημερών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έλαβε χώρα εκδήλωση με τη σύμπραξη τριών χορωδιών: 1) Του Συλλόγου μας, 2) του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Βουναίνων "Η καθ' ημάς Ανατολή" και 3) της χορωδίας της Νίκαιας.
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Υπό την διεύθυνση του μαέστρου Αντώνη Μαρέτη οι τρείς χορωδίες από κοινού τραγούδησαν κάλαντα Από πολλές περιοχές της Ελλάδας, της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι χορωδοί και ο μάεστρος της καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό που είχε κατακλήσει την αίθουσα.

Φεστιβάλ Πηνειού 2014

Ο Σύλλογός μας συμμετεείχε στο Φεστιβάλ Πηνειού που έλαβε χώρα από το Σάββατο 29 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου 2014 με ένα πολύ ενδιαφέρον περίπτερο.
Κατωτέρω φωτογραφία του περιπτέρου.


Αχίλλια 2014


ΟΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΒΡΑΒΕΥΟΥΝ ΜΑΘΗΤΕΣ


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Λάρισας, πραγματοποιεί εκδήλωση, για δεύτερη φορά από την ίδρυσή του, προκειμένου να βραβεύσει μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που πήραν μέρος στον γραπτό διαγωνισμό με θέμα: «Ο Μικρασιάτης πρόσφυγας ως κληρονόμος, κομιστής και παράγοντας γόνιμης ένταξης του Μικρασιατικού Πολιτισμού στη Μητέρα Πατρίδα. Τα συνακόλουθα της ένταξης αυτής».

Ο γραπτός διαγωνισμός εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, οργανώθηκε από τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού, τα δε γραπτά κείμενα των μαθητών αξιολογήθηκαν από τον Σύλλογο Φιλολόγων Λάρισας.

Κύρια ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η κα Φωτεινή Τσιρίκογλου, φιλόλογος και μέλος του Συλλόγου μας, με θέμα: «Οι χαμένες μας; Πατρίδες».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης «Κων. Κούμας», 28ης Οκτωβρίου 9 (είσοδος από Μιχαήλ Χαδέλη - Πάροδος Κούμα) την Τρίτη 13 Μαΐου 2014 και ώρα 20:00.

Την εκδήλωση πλαισιώνει η Συμφωνική Ορχήστρα του Μουσικού σχολείου Λάρισας, που πρόσφατα (3/5/14) απέσπασε το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Χορωδίας Ορχήστρας Νέων (ΧΟΝ). Η Ορχήστρα τελεί υπό τη διεύθυνση του καθηγητή βιολιού και μαέστρου κου Κορνηλίου Μπουγιούκ.

Είσοδος ελεύθερη.

Χορός Συλλόγου 2014

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου το μεσημέρι, ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Λάρισας στο κέντρο «Κτήμα Βερσαλλίες».  Δυναμικό παρόν έδωσαν τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου, τα οποία παρουσίασαν χορούς από τα μικρασιατικά παράλια, την Καππαδοκία και τον Πόντο. Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό χειροκροτήθηκε το παιδικό τμήμα που έκανε την παρθενική του εμφάνιση, καθώς ξεκίνησε τα μαθήματά του  πριν λίγους μόνο μήνες.

Οι τελευταίες παρέες έφυγαν αργά το απόγευμα, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης και ο Αντιδήμαρχος κ.  Μπατζιλιώτης.

Επίσης, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου το απόγευμα έγινε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της μικτής χορωδίας ενηλίκων του Συλλόγου, στο κέντρο Φρούριο. Παρόντα όλα τα μέλη της, τα οποία μετά την κοπή της πίτας από τον χοράρχη της κο Μαρέτη Αντώνιο και μέλη του Δ.Σ, τραγούδησαν αγαπημένα τραγούδια της Μικράς Ασίας.

Η Δράση της Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία

Στις 12/11 έγινε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας - παράρτημα Λάρισας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Λάρισας με θέμα "Η Δράση της Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία". Σε αυτή απαγγέλθηκαν σχετικά ποιήματα και τραγουδήθηκαν τραγούδια της Μ. Ασίας από τη χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών.  Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής κ. Θεοφάνης Μαλκίδης, Διδάκτωρ των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Παρακάτω παραθέτουμε απόσπασμα της ομιλίας του.

"Είναι πολλές οι διαστάσεις της παρουσίας των Ελλήνων στη Μικρά Ασία. Πολιτισμικές, κοινωνικές, πολιτικές, ανθρώπινες μετά την τραγωδία του 1922. Ο Δ. Αιγίδης στο σημαντικότατο βιβλίο που έγραψε για το προσφυγικό ζήτημα που προέκυψε μετά το 1922, τονίζει ότι «1.200.000 ψυχές αποτελούν τον τραγικόν εις ανθρώπινας απώλειας απολογισμόν του αγώνος . ...».

Αρχικώς η βία εξαφάνισε την ιστορία του ελληνικού πληθυσμού στη Ιωνία, στη Θράκη, στον Πόντο και οδήγησε άγνωστο αριθμό ανθρώπων στο θάνατο και εκατομμύρια στην προσφυγιά στην Ελλάδα και αλλού.  Στη συνέχεια, η   τραγωδία, ενός σημαντικού και ιδιαίτερης αξίας μέρους του ελληνικού λαού με την καταστροφή, συνδυάστηκε και με τον ακρωτηριασμό της μνήμης και της ταυτότητας.

Μία σημαντική παράμετρος της εξαφάνισης της μνήμης και της παρουσίας των Ελλήνων στη Μικρά Ασία, αφορά και η δραστηριότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία είναι σχεδόν άγνωστη.

Η ελληνική αεροπορική παρουσία στη Μικρά Ασία μετά το Μάιο του 1919,  περιλάμβανε 120 αεροσκάφη, 70 εξ΄ αυτών  ανήκαν στη Στρατιωτική Αεροπορία  και τα υπόλοιπα στη Ναυτική Αεροπορία, την ίδια περίοδο που η  Οθωμανική Αυτοκρατορία, το Νοέμβριο του 1919 διέθετε 11 αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής και 19 γερμανικά.

Το Μάιο του 1919 δημιουργήθηκε η  Ναυτική Αεροπορική Μοίρα Σμύρνης, η οποία δημιούργησε Προκεχωρημένα Σμήνη Μετώπου και επιχειρούσε από τα αεροδρόμια Καζαμίρ, Μαγνησίας και Ουσάκ. Η πρώτη Μονάδα της Στρατιωτικής Αεροπορίας, ήταν η 533 Μοίρα με πρώτη  αποστολή βομβαρδισμού  στις 18 Ιουνίου 1919, όταν τρία Airco De Havilland D.H.9 υποστήριξαν την ελληνική επίθεση στο Αϊδίνιο. Είναι πολύ χαρακτηριστική η αναφορά του αεροπόρου Παντέλογλου, μικρασιατικής- ποντιακής καταγωγής, ο ίδιος, ο οποίος περιγράφει την καταστροφή του Αιδινίου από τους Τσέτες, αλλά και τη συμβολή της αεροπορίας στη διάσωση πολλών Ελλήνων της πόλης.

Το Δεκέμβριο του 1919 οργανώθηκε η Διεύθυνση Αεροπορικής Υπηρεσίας Στρατιάς, που ενσωμάτωσε όλες τις αεροπορικές δυνάμεις στη Μικρά  Ασία, ενώ οι υπάρχουσες  Μοίρες 532, 533 και 534 μετονομάστηκαν σε Α΄, Β΄ (στο Καζαμίρ) και Γ΄ (στην Πάνορμο) Μοίρες  αντίστοιχα, με  δύναμη 8-12 αεροσκαφών.  Οι αποστολές συνήθως εκτελούνταν  σε άγνωστη περιοχή και μακριά από  αεροδρόμια. Οι  τακτικές περιλάμβαναν πτήση σε μεσαίο ύψος, ενώ  τα πληρώματα κατέβαιναν  χαμηλά για αναγνώριση και αύξηση της ακρίβειας των βολών, με τίμημα αρκετές απώλειες. Τις αποστολές αναγνώρισης, πολυβολισμού και βομβαρδισμού αναλάμβανε κυρίως η Στρατιωτική Αεροπορία  ενώ η Ναυτική Αεροπορική Μοίρα Σμύρνης,εκτέλεσε αποστολές βομβαρδισμού.

Η δράση της Αεροπορίας μας στη Μικρά Ασία είναι ελάχιστα γνωστή.  Αεροπόροι όπως οι Δημήτρης Μάρακας, Γεώργιος Μαμαλάκης, Μιχάλης Πετροπουλέας, Σταυρόπουλος, Κατσουλάκος, Φίλιππας κ.α., εκτέλεσαν επικίνδυνες αποστολές, σε όλες τις φάσεις και τα μέτωπα. Από τους παρατηρητές ξεχώρισαν ι ο Υπολοχαγός Δημήτριος Παπαναστασίου και ο Ανθυπολοχαγός Νικόλαος Δέας, ενώ από τα πληρώματα της Ναυτικής Αεροπορικής Μοίρας Σμύρνης, ξεχώρισε ο  Αθανάσιος (Θάνος) Βελούδιος, ο οποίος την 25η Ιουνίου 1920 προσγείωσε το αεροπλάνο του μέσα στον περίβολο της Οθωμανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας, στην Προύσα και ύψωσε στον ιστό της την Ελληνική σημαία.

Στη Μικρά Ασία έγινε εντατική χρήση του αεροπορικού όπλου και τα  πληρώματα  αποτέλεσαν τα μάτια του Στρατηγείου, εξασφαλίζοντας την εικόνα του πεδίου της μάχης. Παράλληλα κατάφεραν την καταστροφή σημαντικών στόχων ενώ κατά την υποχώρηση  διέσωσαν με τις αναφορές τους, χιλιάδες στρατιώτες από βέβαιο θάνατο.

Το Μικρασιατικό ζήτημα  είναι ένα ζωντανό θέμα, με ιδιαίτερες αναφορές στο πεδίο της δυναμικής μνήμης που καθημερινά εμπλουτίζεται. Το Μικρασιατικό είναι πολιτισμός, θέατρο, μουσική, αρχιτεκτονική, γαστρονομία, είναι ιστορία του αρχαίου ελληνικού, βυζαντινού και νεοελληνικού πνεύματος, είναι παιδεία, είναι πολιτισμός και χιλιάδες άλλες ψηφίδες από το ψηφιδωτό που καταστράφηκε το 1922, είναι η συμβολή  της Αεροπορίας και των ανθρώπων της που δε φοβήθηκαν να αναλάβουν αποστολές σωτηρίας. Στο ψηφιδωτό  των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μία μεγάλη ψηφίδα αποτελεί η Πολεμική Αεροπορία".

Η Αεροπορία στη Μικρά Ασία

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Λάρισας και η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, επί τη ευκαιρία της εορτής της Πολεμικής μας Αεροπορίας, συνδιοργανώνουν εκδήλωση στα Γραφεία της Ένωσης, Λαπιθών 6 Λάρισα, με θέμα "Η Δράση της Πολεμικής Αεροπορίας κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία. Ομιλητής στην εκδήλωση αυτή θα είναι ο διδάκτωρ των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Θεοφάνης Μαλκίδης.Το πρόγραμμα της εκδήλωσης1. Χαιρετισμοί φορέων.2. Ομιλία του κ. Θ. Μαλκίδη.3. Απαγγελία ποιημάτων, σχετικά με την Πολεμική Αεροπορία, από την κα Κων/να Κότση.4. Μικρασιατικά τραγούδια από τη χορωδία του Συλλόγου.

Λόγος και Ποίηση Μικράς Ασίας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νομού Λάρισας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, συνδιοργάνωσε με την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, στις 15/10/2013 στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (ΔΩΛ), εκδήλωση με θέμα: Λόγος και Ποίηση Μικράς Ασίας. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο: Ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής.
Μέσα από το λόγο Μικρασιατών λογοτεχνών του 20ου αιώνα, κάποιοι από τους οποίους έζησαν τα αιματηρά εκείνα γεγονότα, μέσα από τα τραγούδια και τους χορούς του καημού, της προσφυγιάς και της αγάπης που έφεραν μαζί με την ψυχή τους οι χιλιάδες των προσφύγων, επιχειρήσαμε να αγγίξουμε την άγρυπνη πληγή που κουβαλάμε εμείς οι απόγονοί τους, στην προσπάθειά μας, διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη αλλά όχι το μίσος, να συνεχίσουμε τη δημιουργική τους πορεία.

Στην απόπειρα μας αυτή, την πολύτιμη βοήθειά της μας προσέφερε η Ένωση Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας (ΕΛΟΣΥΛ) με ομάδα λογοτεχνών της πόλης μας, που διάβασαν ποιήματα Μικρασιατών ποιητών, ενώ μέλη του Συλλόγου μας διάβασαν κείμενα Μικρασιατών πεζογράφων.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν χοροί και τραγούδια από τη Μικρά Ασία που παρουσίασε το χορευτικό συγκρότημα και η χορωδία του Συλλόγου με τη συνοδεία μουσικού σχήματος παραδοσιακής μουσικής.

Πολιτιστική Εκδήλωση Ημέρα Μνήμης Μικρασιατικής Καταστροφής Λόγος και Ποίηση Μικράς Ασίας


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΤΡΙΤΗ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013, ΩΡΑ 19:30


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών νομού Λάρισας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνδιοργανώνει με την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στις 19.30 με θέμα: Λόγος και Ποίηση Μικράς Ασίας. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο: Ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής καταστροφής. «Μέσα από το λόγο Μικρασιατών λογοτεχνών του 20ου αιώνα, κάποιοι από τους οποίους έζησαν τα αιματηρά εκείνα γεγονότα, μέσα από τα τραγούδια και τους χορούς του καημού, της προσφυγιάς και της αγάπης που έφεραν μαζί με την ψυχή τους οι χιλιάδες των προσφύγων, θα επιχειρήσουμε να αγγίξουμε την άγρυπνη πληγή που κουβαλάμε εμείς οι απόγονοί τους, στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη αλλά όχι το μίσος, να συνεχίσουμε τη δημιουργική τους πορεία. Στην απόπειρα μας αυτή, την πολύτιμη βοήθειά της προσέφερε η Ένωση Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας (ΕΛΟΣΥΛ) με ομάδα λογοτεχνών της πόλης, που θα διαβάσουν ποιήματα Μικρασιατών ποιητών, ενώ μέλη του συλλόγου θα διαβάσουν κείμενα Μικρασιατών πεζογράφων» επισημαίνουν σχετικά οι διοργανωτές της εκδήλωσης. Την εκδήλωση πλαισιώνουν χοροί και τραγούδια από τη Μικρά Ασία που θα παρουσιάσουν το χορευτικό συγκρότημα και η χορωδία του συλλόγου με τη συνοδεία μουσικού σχήματος παραδοσιακής μουσικής. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

91 Χρόνια από Μικρασιατική Καταστροφή


91 Χρόνια από Μικρασιατική Καταστροφή.
Η Εκδήλωση, που έγινε την 15/9/2013, οργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με θέμα: «Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.
Μετά τη δοξολογία που τελέστηκε στη Λάρισα και στον Ναό του Αγίου Αχιλλίου, μίλησε ο Χρήστος Λαγός, Οικονομολόγος και Συγγραφέας για το θέμα.

Ημέρα Μνήμης

17/30 Σεπτεμβρίου 1922• ημέρα αποφράδα για τον Ελληνισμό, ημέρα κατά την οποία έπεσε η αυλαία της τρισχιλιετούς συνεχούς και οργανωμένης Ελληνικής παρουσίας στη γη της Μικράς Ασίας.
Κυρίες και κύριοι,
μια από τις πρώτες ελληνικές αποικήσεις της Μικράς Ασίας φαίνεται να πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο της Αργοναυτικής εκστρατείας, πριν δηλαδή τρεις χιλιάδες διακόσια χρόνια, τουλάχιστον, από σήμερα, όταν ένας Λαρισαίος Αργοναύτης, Ο Πολύφημος, που ξέμεινε από απροσεξία των συντρόφων του στις ακτές της Μυσίας, ίδρυσε τη πόλη Κίο στον Κιανό κόλπο της θάλασσας της Προποντίδας. Στη συνέχεια και με το διάβα των αιώνων ιδρύθηκαν από αποίκους Αιολείς, Ίωνες και Δωριείς, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τις ίδιες τις αποικίες, που εγκαθίσταντο εκεί, δεκάδες ελληνικές πόλεις τόσο στο εσωτερικό της, όσο και κυρίως κατά μήκος των ακτών της. Οι ελληνικές πόλεις – κράτη που δημιουργήθηκαν αρχικά, κατά τα πρότυπα των Μητροπόλεων, έχασαν σταδιακά η μία μετά την άλλη, την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους, όταν υποτάχθηκαν από τον βασιλιά της Λυδίας Κροίσο και κατόπιν από τους Πέρσες, για να περιέλθουν στη συνέχεια διαδοχικά, με το πέρασμα των αιώνων, κάτω από τη διοίκηση των ελληνιστικών κρατών που δημιουργήθηκαν στο έδαφός της, μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, κατόπιν των Ρωμαίων, εν συνεχεία του Βυζαντίου και τέλος των Τούρκων. Και στις 2/15 Μαΐου 1919 ήλθε, επιτέλους, η Ανάσταση! Μετά από αιώνες σκλαβιάς, Ελληνικός στρατός με τμήματα της 1ης Μεραρχίας, στα πλαίσια της συμφωνίας της κυβέρνησης του Ελ. Βενιζέλου με τους συμμάχους της Αντάντ, αποβιβάστηκε στη Σμύρνη και την απελευθέρωσε! Εκείνη την εποχή ο Ελληνικός πληθυσμός της Μ.Α. υπολογιζόταν σε 2,5 εκατ. περίπου, με 2.177 σχολεία, 177.505 μαθητές, 4.596 δασκάλους, 2.232 εκκλησίες με 2.870 ιερείς, ενώ η βιομηχανία, το εμπόριο, η ναυτιλία και οι μεγάλες οικονομικές επιχειρήσεις βρίσκονταν κατά μεγάλο μέρος σε ελληνικά χέρια. Αλλοίμονο, όμως. Δεν πέρασαν παρά μόνο τρία χρόνια και κάτι για να επακολουθήσουν τα Πάθη. Ο Ελληνικός στρατός, παρά τις ηρωικές και επικές μάχες που έδωσε, παρά τις επί μέρους νίκες που πέτυχε (Αφιόν Καραχισάρ, Εσκί Σεχίρ, Τουμλού Μπουνάρ, Ταμπούρ Ογλού, Τσαλ Νταγ, Αρντίζ Νταγ, Καλέ Γκρότο, Ντουά Τεπέ), παρά τις απαράμιλλες μέχρι αυτοθυσίας πράξεις των αξιωματικών και των στρατιωτών μας (στο σημείο αυτό θα σας αναφέρω το εξής περιστατικό: Στη τελευταία μάχη ανατολικά του Σαγγάριου έχασε τη ζωή του ένας υπολοχαγός. Στο πτώμα του βρέθηκε ένα σημείωμα που ο ήρωας αυτός κατόρθωσε να γράψει πριν ξεψυχήσει, στο οποίο έγραφε: «Έπεσα ένδοξα μαχόμενος …»), παρόλα αυτά, τελικά ο Ελ. Στρατός ηττήθηκε, έφυγε. Επακολούθησαν εκδικητικές και βάρβαρες πράξεις εκ μέρους των Τούρκων σε βάρος των αμάχων• σφαγές, βιασμοί, εξευτελισμοί, αιχμαλωσίες, δηώσεις, εμπρησμοί, καταστροφή, γενοκτονία. Μοιραίο επακόλουθο, ξεριζωμός, προσφυγιά. Και ενώ σε περίπου 500.000 υπολογίζονται οι νεκροί και οι αγνοούμενοι, ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες από τη Μικρά Ασία και την Ανατολ. Θράκη αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και το βιός τους και από Νοικοκυραίοι να γίνουν πρόσφυγες, με τους περισσοτέρους να φέρουν μαζί τους ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο τα ρούχα που φόραγαν. Όμως δεν γονάτισαν! Παρά τις όποιες αντιξοότητες και την επιφυλακτικότητα, αν όχι εχθρικότητα, που αντιμετώπισαν εκ μέρους μερίδας εκ των ντόπιων, εγκαταστάθηκαν σταδιακά σε νέους συνοικισμούς και οικισμούς, στους οποίους έδωσαν τα ονόματα των χαμένων πατρίδων με την προσθήκη του Νέος/α/ο και με την εργατικότητα, την καρτερικότητα, την υπομονή και επιμονή τους, κατάφεραν να γίνουν και πάλι Νοικοκυραίοι.
Ημέρα μνήμης, λοιπόν, η σημερινή και αναγκαία η αναφορά στα προ ενενήντα ενός ετών θλιβερά και δραματικά συνάμα, για τον ελληνισμό γεγονότα. Αλλά θα ήταν λάθος να στεκόμαστε μόνο σ’ αυτά, γιατί έτσι είναι σαν να ξεχνούμε έναν άξιο θαυμασμού ελληνικό μικρασιατικό πολιτισμό και μια πλούσια ελληνική ιστορία 30 αιώνων. Από πολλούς ιστορικούς θεωρείται πως ο πολιτισμός αυτός προπορεύτηκε αυτού της ηπειρωτικής Ελλάδος και πως απετέλεσε το πρώτο κεφάλαιο στην ανάπτυξη του δυτικού πολιτισμού. Ας θυμηθούμε, ακόμη, πως η Μ. Ασία υπήρξε πατρίδα του Όμηρου και του Ηρόδοτου, του Θαλή και του Ξενοφάνη, του Αναξίμανδρου, του Αναξιμένη, του Αναξαγόρα, του Ηράκλειτου, του Διογένη, αλλά και του Γαληνού, των τριών Ιεραρχών, του Ανθέμιου και του Ισίδωρου, του Κόντογλου, του Βενέζη, του Ψαθά, της Διδώς Σωτηρίου και πολλών άλλων. Και μια και αναφέρθηκα ονομαστικά σε μερικά επιφανή τέκνα της Μικρασιατικής γης, δεν θα αποφύγω τον πειρασμό να σας μεταφέρω κάποια απειροελάχιστα ψήγματα της σοφίας του Θαλή από τη Μίλητο και του Ηράκλειτου από την Έφεσο.
Είπε ο Θαλής για τον Θεό: «πρεσβύτατο των όντων θεός• αγένητον γαρ. Κάλλιστο κόσμος• ποίημα γαρ θεού (το παλαιότερο από τα όντα είναι ο θεός, γιατί είναι αγέννητος. Το πιο όμορφο είναι ο κόσμος, γιατί είναι έργο θεού)». Υποστήριζε, ακόμη, πως ο θάνατος δεν διαφέρει από τη ζωή. Όταν, λοιπόν, τον ρώτησε κάποιος «κι εσύ λοιπόν γιατί δεν πεθαίνεις», απάντησε, «επειδή δεν έχει καμία διαφορά».
Όσο για τον Ηράκλειτο, είπε, μεταξύ των άλλων, ο μεγάλος αυτός φιλόσοφος: «αιών παις εστι παίζων πεσσεύων• παιδός η βασιληίη (ο Χρόνος είναι παιδί που παίζει πεσσούς• η βασιλεία ανήκει στο παιδί)». Και ακόμη: «Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστι, πάντων δε βασιλεύς, και τους μεν θεούς έδειξε, τους δε ανθρώπους, τους μεν δούλους εποίησε τους δε ελευθέρους (Ο πόλεμος είναι πατέρας και κυβερνήτης των πάντων. Αυτός άλλους τους αναδεικνύει θεούς και άλλους ανθρώπους, άλλους τους κάνει δούλους και άλλους ελεύθερους)».
Ο χρόνος, όμως, που κατά τον Ηράκλειτο «παίζει πεσσούς», κάνει και κάτι άλλο, τρέχει αμείλικτα και γι’ αυτό θα κλείσω την ομιλία μου αυτή με ένα ποίημα της κ. Γεωργίας Σπάθα, Μικρασιάτισας:
Ελληνοπούλα είμαι ΄γω
απ΄ τη Μικρά Ασία
που είδαν τα ματάκια μου
μεγάλη απελπισία.
Είδα ΄γω Τούρκους με σπαθιά
και Τούρκους με μαχαίρια
που σφάζανε τους Έλληνες με τα έρημα τους χέρια.
Δεν φτάνανε τα αίματα
που τρέχανε σαν λίμνη
παρά εβάλανε φωτιά και κάψανε τη Σμύρνη.
Μας κάψανε τα σπίτια μας
και τα νοικοκυριά μας
και τώρα τα θυμόμαστε
και καίγεται η καρδιά μας.

Σας ευχαριστώ για τη προσοχή σας.
Χρήστος Λαγός
Οικονομολόγος – Συγγραφέας
Μέλος Δ.Σ. Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών ΛάρισαςΟμιλία κ. Ελληνιάδη στο Χατζηγιάννειο


17/5/2013:
Ομιλία του κ. Στέλλιου Ελληνιάδη στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας με θέμα: «Μικρασιατικός Πολιτισμός:


Mέλη

ΜΕΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

  • ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ 6976339752
  • ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ ΦΑΝΗ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ 6978250316
  • ΣΙΑΦΟΓΙΑΝΝΗ - ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ ΑΡΤΕΜΙΣ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 6973021741
  • ΛΑΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΤΑΜΙΑΣ 6936778740
  • ΜΑΝΤΖΙΑΦΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, ΕΦΟΡΟΣ 6977501509
  • ΤΟΥΡΜΟΥΣΟΓΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΜΕΛΟΣ 6975950596
  • ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΜΕΛΟΣ 6977438429